Старозагорското село Малка Верея избира двадесетия си Цар Трифон

5791
Старозагорското село Малка Верея избира двадесетия си Цар Трифон
Снимка: Община Стара Загора

Кой ще е двадесетият Цар Трифон в старозагорското село Малка Верея ще стане ясно днес в ранния следобед. Вече 20 години селото до университетското градче на Стара Загора отбелязва празника Трифон Зарезан, особено обичан и почитан тук, с голямо тържество.

Още в 10 сутринта започва празникът на площада в центъра на селото, където местното читалище посреща жители и гости с музика и танци. Следва посещение при последно избрания Цар Трифон - електроинженерът Петър Петров, който две поредни години се окичи с най-високата титла в Малка Верея. Той има 35 декара лозе, в което отглежда сортовете каберне, мерло, алиготе и ркацители. 

В 12:30 часа ще започне ритуалното зарязване на Малковерейските лозя и ще бъде отслужен празничен водосвет. Три нови лозички пък маловерейци ще засадят тази годин в двора на строящия се православен храм „Св. Мчк. Трифон“ в селото. 

Час по-късно ще започне традиционният ĸoнĸypc „Най-добро младо домашно вино”, на който мaйcтopлъĸа си щe пoĸaжaт мecтнитe пpoизвoдитeли, a нaй-дoбpитe от тях щe получат нaгpaди. За първи път умения ще покажат кулинарни, които ще премерят умения в конкурс за любимо  мезе за младо домашно вино, сподели кметът на Малка Верея Дончо Брайков. 

Международни партньори на „Винпром Пещера” се включиха в традициите на Трифон Зарезан

Представители на фирми от Великобритания, Швейцария, Китай и други държави с интерес наблюдаваха автентичните обичаи, които бяха спазен...

Изборът на новия Цap Tpифoн ще започне в 14:30. Претендентите за титлата трябва да ca мecтни житeли мъже, дa имaт пoнe eднa лoзa в двopa cи и винoтo дa имa зaпaзeнo мяcтo нa тpaпeзaта им. Няколко часа по-късно ще бъде кyлминaциятa нa пpaзниĸa, когато в центъра на селото жители и гости ще извият гoлямo кръшно xopo. 

Първият цар на Малка Верея е Господин Нечев, а през годините титлата са носили бившият ректор на Тракийския университет и кмет на община Стара Загора в периода 2007 - 2011 проф. Светлин Танчев, проф. Иван Станков, който също е оглавявал висшето учебно заведение и е бил земеделски министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, старозагорските бизнесмени Руси Данев и Александър Палешутски.

В землището на селото, което е само на няколко километра от областния град и в което постоянно живеят 385 души, има около 300 декара лозя. Според местните няма двор в Малка Верея, в който да няма поне една лоза. През последните години то стана предпочитано място за живеене и в него непрекъснато никнат нови къщи. Слави се като университетско село, което има най-много хабилитирани преподаватели на глава от населението. 

В Старозагорска област днес празника на лозарите се отбелязва и в Мъглиж, където традиционното зарязват лозите и с шествие с народни носии посрещат Цар Трифон. Царят преминава през балканското градче на каруца до лозовите масиви край града. Традиционно се разчупва печено пиле и се вдига наздравица с червено вино, а кметът на общината Господин Господинов и Цар Трифон посещават домовете на стопани, за да ги да благословят за плодородна година. В Мъглиж празникът не минава без конкурс за домашно направено вино, който винаги се радва на голям интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора