Второ издание на фестивала “Данаил Чирпански” през април в Стара Загора

1791
Второ издание на фестивала “Данаил Чирпански” през април в Стара Загора
Снимка: МСТФ "Данаил Чирпански"

Пет спектакъла в основната програма, два специални от Англия и един на открито ще могат да видят театралните любители на второто издание на Международния студентски театрален фестивал (МСТФ) „Данаил Чирпански“. Той ще се проведе от 5 до 9 април в Стара Загора, а организаторите са предвидили и разнообразна съпътстваща програма от концерти и лекции, които ще са интересни за участници и публика.

Откриването на фестивала на 5 април ще започне със специалното участие на Театър “Азарян” - София, който ще представи спектакъла “Кралят Елен”. Началото е в 18 часа в залата на Драматичен театър (ДТ) “Гео Милев”, а входът е свободен.

Основната програма на фестивала ще започне с постановката “Маме му ебем, кой започна пръв” на Факултета за драматични изкуства към Университет “Св. св. Кирил и Методий” - Скопие. Негов автор е Деян Дуковски, който беше член на журито на  първото издание на фестивала през 2017 г. Ще се играе в ДТ “Гео Милев”на 6 април от 16:30 часа. В 19:30 на сцената на Държавен куклен театър (ДКТ) - Стара Загора, ще бъде представен авторският спектакъл “Треска”. Представлението на Полския университет за кино, телевизия и театър в Лодз загубените общочовешки ценности в съвременното общество, което се е вторачило в телефонния и телевизионния екран.

Три спектакъла ще се играят на 7 април. В парк “Пети октомври” от 15 часа малки и големи ще могат да видят “Концерт на куклите” на театър “МАЛЕ-МАЛЕ” - София. Ако времето е лошо, мястото ще се промени, а организаторите своевременно ще дадат информация. “Луди пари”по пиесата на Александър Островски на Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС) е от 17 часа в ДТ “Гео Милев”. (На 4 април руският спектакъл ще може да се гледа и от софийска публика - от 19 часа театър НАТФИЗ).

В ДКТ от 21:30 ще се играе първият специален спектакъл от Англия - “Копла: Кабаре”. На фестивала през 2017-а Алехандро Постиго взе награда за майсторско владеене на жанра мюзикъл и личния подход към него с “Копла: Мюзикълът”.

НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” участва със спектакъла “Хора с Куфари” от Ханох Левин, разказващ за живота, който минава в очакване на по-добрия живот. Представлението е на 8 април от 17  часа в драматичния театър. От 20 часа в кукления театър ще се играе още едно представление по Ханох Левин “Убийство”. То е дипломен спектакъл на израелската трупа от Театралния департамент на Университет Тел Авив.

Вторият спектакъл от Англия "История на насилието" е създаден специално за фестивала от Алехандро Постиго. На първото издание на фестивала той все още е студент, а вече е преподавател в Музикалния колеж на Лондон към Университета на Западен Лондон. Представлението е на 9 април от 17 в кукления театър. Церемонията по награждаването и закриването на фестивала са от 20 часа в драматичния театър. Всички спектакли от програмата ще бъдат със субтитри на английски.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, община Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавен куклен театър - Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Международният студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ е създаден в памет на Данаил Желев-Чирпански, който загина след пътен инцидент през 2016 г., от негови приятели и колеги. Вдъхновение за създателите на феста са голямата му отдаденост и любов към театъра. На него се представят дипломни спектакли на театрални академии от Европа и света, след селекция на ЮНЕСКО и техния Международен фонд за подкрепа на културата. Форумът подпомага свободното общуване на млади артисти от различни театрални школи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора