"Възродителен" процес за 868 местности в Старозагорско

4096
"Възродителен" процес за 868 местности в Старозагорско
Снимка: Община Стара Загора

Във „възродителен“ процес са 868 местности с турско-арабски корени от община Стара Загора и той е на финалната права. Временната комисия с председател Михаил Михайлов – общински съветник от „Атака“, избрана през февруари месец миналата година, е готова с новите имена. На предстоящото заседание през месец май те ще бъдат предложени за одобрение от местния парламент.

Задачата на временната комисия била да изготви цялостна стратегия по промяна на чуждите топоними с такива, които да отговарят на нашата история и традиции, а преводът на имената отнел на комисията повече от една година.

В Стара Загора е постъпил сигнал за развалени яйца, сервирани на деца

На дежурния телефон в РЗИ – Стара Загора е постъпил сигнал от тел. 112 за развалени яйца, сервирани на закуска в ресторант в Стар...

„Благодаря на Общинска администрация и на външните консултанти, които се включиха в работата ни“, каза председателят й Михаил Михайлов пред журналисти вчера.

„Забелязахме тенденцията, че в планинските села се налагат доста по-малко промени, за разлика от населените места, които са в равнинната част на общината. Запазило сме топонимите с тракийски корен“, уточни Михайлов.

Той даде пример със село Казанка, в което от близо 140 имена, за превод и замяна е имало само 10. В землището на Стара Загора от около 140 имена, промяна има в 50.

Бяха дадени и примерите за „Ахчатахта“, което ще бъде сменено с „Трапезата“, и „Съборената кюприя“, която се превежда на „Падналият мост“.

Михайлов подчерта, че няма място за притеснение от хората, които имат имоти в предложените за преименуване местности, защото няма да се налага подмяна на нотариални актове и документи за тях.

Община Стара Загора плаща по принуда милиони два пъти за едно и също нещо

Абсурден казус отдавна мъчи Община Стара Загора. Той датира от години и равносметката от него от гледна точка на общинските власти, коя...

„Новите имена ще влязат в сила с решение на Общинския съвет, което ще вземем през май. След това всеки документ ще се издава със съответното сменено име. Не се очаква административно объркване, тъй като местностите имат и индификационни номера, а не само названия“, уточни и Антон Андонов - общински съветник от ВМРО – БНД, член на Временната комисия.

До голяма степен е използван буквален превод, но членовете на комисията са се съобразили и с конкретни исторически и географски особености на районите, в които са местностите, за да бъдат максимално разбираеми.

Освен превод на български обаче комисията предлага смяна на наименованията по почина от т. нар. „Възродителен процес“ през времето на социализма като например „Асанов трап“ ще е стане „Асенов трап“, „Хаджиибрямов кладенец“ се преименува на „Хаджиев кладенец“, “Аръшов дол“ ще е вече „Ръшов дол“, „Мехмедова кория“ ще стане „Манолова гора“.

В брифинга участваха също общинският съветник Пламен Енев и външните консултанти Диана Атанасова - началник на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, Петър Калчев - директор на Регионалния исторически музей, и проф. Иван Танев от Тракийския университет.

Другите членове на комисията – общинските съветници Димо Димитров и Николай Овчаров, както и другият външен консултант д-р Християн Атанасов от Българската академия на науките, не участваха в брифинга.

Удължават дървената ваканция на учениците от Стара Загора

Удължават дървената ваканция на учениците от Стара Загора. Така първият учебен ден след ваканцията ще бъде 6 март, вторник. След обсъж...

Според аргументите, които изтъкнаха вносителите през февруари месец 2017 г., топонимите с турско-арабски имена са трудно произносими и лишени от съвременно звучене. Това са чужди на нашата традиция и история думи. Не отговарят и на изискванията на българското законодателство. А също и че според Указ №1315 от 1975 год. на Държавния съвет по онова време, който е в сила и до днес, "Наименованията трябва да отразяват богатството и красотата на българския език, да са благозвучни, разбираеми, лесни за произнасяне. Да внушават чувство за достойнство и гордост."

Всъщност обаче пълният текст на визирания чл. 4 е следният: „“Наименованията трябва да отразяват богатството и красотата на българския език, да са благозвучни, разбираеми, лесни за произнасяне и кратки, да внушават чувство на достойнство и гордост у строителите на развитото социалистическо общество“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора