"Разговори за София": За кого и за какво ще има средства в столичния бюджет за 2023 г.? (ВИДЕО)

4611

Проектът за бюджет на София през 2023 г. премина обществено обсъждане и предстои да се гласува в Столичния общински съвет (СОС). Според Дончо Барбалов - заместник-кмет в направление финанси, здравеопазване и транспорт и градска мобилност - проектобюджетът е "разумен, изпълним и достатъчно амбициозен".

В рубриката "Разговори за София" на Студио Actualno той заяви, че бюджетът ще стимулира структурите на общината да работят малко по-усилено и че е "добра основа за работа на следващия екип, за да се продължи развитието на града".

Защо бюджетът се приема чак сега?

Тазгодишният проект се забави заради забавянето и на държавния бюджет. През това време СОС работи по отделни въпроси, основно свързани с капиталовата програма. "Трябва да благодаря на съветниците, защото единодушно подкрепиха обектите на капиталовата програма, които влизат в бюджета на Столична община и са едни от най-важните компоненти", каза Дончо Барбалов.

Капиталовите разходи са в размер на 670 млн. лв. и според него трябва да се запазят. По думите му - трябва да се търсят всички възможности по оперативни програми и по Плана за възстановяване, за да се привлича грантов ресурс. "Амбициозна задача, за която ще внесем допълнителен доклад, е свързана с развитието на градския транспорт. Трябва да се мисли как някои автобуси да бъдат подменени с по-нови, защото ще станат на 10 години - за да запазим качеството на услугата", добави зам.-кметът.

Колко голям е бюджетът?

Бюджетът на Столична община е 2,55 млрд. лв. - втори по големина след държавния. Тази година е по-мащабен заради по-големите държавни трансфери – основно в сектор образование, за издръжката и заплатите за училищата в София. "Има увеличение и на средствата за транспорт спрямо миналата година. За приходите на общината от местни данъци и такси голяма разлика в общата сума няма", разясни Дончо Барбалов.

"При неизпълнение на някои от разходите в края на годината генерираме излишък", добави той. "Преди да сме го генерирали, не бихме могли да дадем средства за друга дейност. Например в приходите за 2022 г. сме изпълнили 100% нашата прогноза, в разходите – 90%. Оттук имаме 10% средства, прехвърлени в бюджета за тази година".

Парите за районите

"Този мандат бих го нарекъл мандат на финансовата децентрализация, защото районите кметове никога не са разполагали с такива средства. Те строят детски градини, ремонтират тротоари, част от средствата за приватизация се връщат при тях и те инвестират", каза Барбалов.

Разбира се, разлика между районите има, но част от причината се корени в големите капиталови проекти и евентуалното им забавяне. "Важно е, ако има забавяне, този, който ръководи проекта, да каже, че той няма да стане тази година, за да могат средствата да бъдат пренасочени на друго място, което чака ресурс", уточни зам.-кметът.

Детски градини и ясли

Въпросът за детските градини и яслите не е само до пари, каза Дончо Барбалов. "Няколко години изпълняваме програмата на кмета за строителство на детски градини и детски ясли. Има сериозен напредък. Тази година ще бъдат завършени доста градини и ясли, програмата ще продължи и следващата година. Ако тя бъде изпълнена в нейната цялост, значително ще се подобри въпросът с градините и яслите в София. Необходимо е обаче да се потърси решение в нормативната база, за да се даде възможност на повече частна инициатива – повече достъпни частни достъпни детски ясли".

В проектобюджета е заложена и актуализация на заплатите на творците, на артистите, за културните институти.

"Много важна тема е финансовата децентрализация на ниво държава с цел увеличаване на приходната база на общините", каза Барбалов.

Какви са приходите на общината от данъци и такси за тази година, както и още подробности - гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РАЗГОВОРИ ЗА СОФИЯ:

Директорът на столичния завод за боклук отчете първата си седмица на поста

Градски транспорт, пътна безопасност и още много: Какво ви показахме в "Разговори за София" (ВИДЕО)

Защита от грип и Ковид през зимата: Проф. Кантарджиев и Столична община с препоръки за училищата (ВИДЕО)

Пилотният проект за пътна безопасност на София е завършен - това е само началото (ВИДЕО)

Изграждат модерна спортна база на общински терен в "Люлин“.

Барбалов и Дилчев: Можем и без автомобили. Велосипедите означават здраве!

Ден на отворените врати в Софийското метро: Европейска седмица на мобилността (ВИДЕО)

"Разговори за София": Какво да очакват столичани от Европейската седмица на мобилността? (ВИДЕО)

"Разговори за София": Дългосрочната визия за модерен градски транспорт (ВИДЕО)

Променят движението по важен столичен булевард, за да облекчат трафика (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Разговори за София