243 официално станаха болните от коронавирус в България (ВИДЕО)

4943
243 официално станаха болните от коронавирус в България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

От снощи досега има още 1 потвърден случай на коронавирус - от София, нов случай, който не е настанен в болница, с което за денонощието вече има 23 случая. Общо 243 са потвърдено болните от коронавирус в България. Това обобщение направи началникът на Кризисния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който добави, че в "Пирогов" има 1 много тежък случай, а във ВМА - двама, като всички имат и други заболявания.

Обработени са около 350 теста, задължително трябва да се тестват с придружаващи заболявания, като основно сега усилията за изследване са насочени натам.

Ще фалират ли поликлиники заради коронавируса?

Вече има все по-сериозни сигнали, че поликлиниките в България са изправени пред финансови трудности. И причината е, че заради кризата с...

Ще предложим всеки един, който пристига от чужбина, да бъде под карантина. Това ще се отнася и до чужденците - при идване в България, те ще трябва да казват къде ще прекарат задължителна 14-дневна карантина, обясни началникът на кризисния щаб. Той добави, че ще предложи на здравния министър и да се удължат до 13 април сегашните мерки за овладяване на карантината, като единствено да се позволи по домове да ходят колектори на битови сметки.

Няма шанс да няма пик на заразата, подчерта Мутафчийски. По думите му, има 8 души, които "са нетърпеливи" да си тръгнат от ВМА, но още не са изчистени от вируса. Първите официални случаи - от Плевен и Габрово, вече са добре, но се чистят от вируса. Затова и сега се работи върху научен механизъм за освобождаване на такива хора, дори да имат още вирус в кръвта, за да си довършат лечението вкъщи, тъй като болниците не бива да се запълват. Лекарят уточни и, че според математически модел на официално тестваните, от 11 контактни лица 2 са заразени.

На въпрос дали се обмисля да има във всеки град болница само за заразени с коронавирус медици, отговорът беше, че такава идея няма.

Началникът на кризисния щаб предупреди и, че със сигурност ще има недостиг на хора, които могат да работят с респиратори, но и че България е много по-добре от гледна точка на други държави. Няма как да отделим само специалисти по коронавирус, добави той. И уточни, че трябва да се пазят мерките, за да няма "вихър" на епидемията, както в Италия, Испания, Германия.

Столична община се оплака, че няма инструмент да карантинира принудително бездомните

Предвид кризата с коронавируса, 83 бездомни има настанени в Центъра за бездомни хора в София. Капацитетът е 170 места, а за последните ...

Мутафчийски посочи още, че има информация за болници в много лошо материално положение и ще дава съвети на желаещи да дарят да даряват на тях. И добави - сигнали за търсене на спешна лекарска помощ са температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че на денонощие има по 1800 сигнала на "Бърза помощ".

За пореден път Мутафчийски предупреди, че носенето на маски за еднократна употреба не дава абсолютна защита. Той не коментира изпратено от лекари от Пета градска болница, че там не са взети достатъчно добри мерки. "Не мога да коментирам, нямам такава информация", заяви той.

Още: "Италия скоро ще задмине Китай по болни от коронавирус, Испания удължи извънредното положение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване