"Бейби бумът" на Орбан - каквото трябва или каквото не трябва да се прави

7361
"Бейби бумът" на Орбан - каквото трябва или каквото не трябва да се прави
Снимка: Getty Images/Guliver

Изправен пред резкия спад на населението, известният с ожесточената си антимиграционна политика унгарски премиер Виктор Орбан реагира и за пореден път предизвика нов спор: "Нуждаем се от унгарски деца".

По-рано този месец Орбан разкри седем точков "план за действие за защита на семейството", изпълнен със стимули за младите двойки да имат деца. Мненията обаче са разделени по въпроса дали ще има желания ефект - и някои критици видяха смущаващо историческo ехо в плана му, коментира AFP.

Обявените от Орбан политики включват освобождаване от данък през целия живот на жени, които родят 4 или повече деца, и повече детски градини. Той също така предлага еднократни заеми по 10 млн. форинта (32 000 евро) за наскоро сключили брак жени под 40 години, които се анулират, след като родят 3 деца.

"Това - не имиграцията - е отговорът на унгарския народ", заявява Орбан, 55-годишен баща на пет деца, по време на реч, посрещната с възторжени аплодисменти.

Унгария променя демографската си политика, премахва данък при повече деца

Изправен пред проблема с намаляващо население, недостиг на работна ръка и голяма емиграция, Виктор Орбан възприе нетрадиционен подход з...

"С 10 млн. форинта моят партньор и аз най-накрая можем да помислим за закупуване на апартамент тук и най-сетне да се преместим от родителите си", казва Нора Кошеги, 24-годишна учителка, живееща в предградие на Будапеща, докато детето й дреме в количката.

"Планирахме братче или сестричка за Джули. Може би сега тя може да има две или дори три, кой знае", казва тя пред AFP.

План на "визионер"

Поддръжниците на плана на Орбан, включително посланикът на Унгария във Ватикана, приветстваха семейната му политика като "визионерска".

Проправителствените експерти твърдят, че само такива директни действия могат да подпомогнат населението, което намалява от 1981 г. насам и което може да се свие от сегашните си 9.7 до 6 млн. до 2070 г., според скорошен доклад на Унгарската централна статистическа служба.

Липсата на свежа работна ръка в Унгария - един от проблемите на Орбан

Унгария определено страда от липса на работна ръка и този проблем се превръща в проблем и за управлението на Виктор Орбан. Такова заклю...

Национално-консервативното правителство на Орбан, което е на власт от 2010 г., твърди, че нито един член на ЕС не харчи повече за подкрепа на семейството. И настоява, че подходът му вече е донесъл плодове.

Стимулирани от данъчни облекчения и схема за субсидирано жилищно настаняване за млади двойки, браковете нарастват от 2010 г. насам, а в същото време абортите и разводите намаляват.

Унгарският коефициент на раждаемост, който е най-ниският в ЕС с около 1.25 деца на една жена през 2010 г., се е повишил до средната стойност на блока от 1.6, според данните на Евростат.

Правителството на Орбан е определило за цел през 2030 г. да бъде 2.1, колкото е коефициентът, необходим за спиране на намаляването на населението.

Някои статистици обаче остават скептични, че в дългосрочен план мерките на правителството ще изместят упорито ниската раждаемост. "Увеличението на раждаемостта се дължи и на края на икономическата криза", казва експерт от статистическата служба, пожелал анонимност. "По-големите проблеми са високата емиграция - повече от половин милион от 2010 г. насам - и най-важното - намаляващият брой жени в детеродна възраст", добавя той.

Партията на Орбан: Антиправителствените протести са платени от Сорос

Сред участниците в последните демонстрации срещу промените в унгарския Кодекс на труда са били организации, финансирани от американския...

Разказът на прислужницата?

Тъй като мъжете не са изрично споменати в плана на Орбан, някои жени се опасяват, че мерките просто ще увеличат натиска върху тях от дълбоко консервативното общество да имат деца.

Заемът от 10 млн. форинта ще трябва да се върне с лихвите, ако няма бебета, казва държавен служител, когато посочи написано с малки букви в плана.

Създателите на хумористични миймове в унгарските социални медии дори успяха да се възползват от телевизионния сериал "Разказът на прислужницата", базиран на романа на Маргарет Атууд за Америка, управлявана от женомразка теокрация.

"Не искам да раждам заради Виктор Орбан. Детето не е просто въпрос на пари", казва 35-годишната финансова журналистка Саролта Шекели, която в момента не е обвързана, но би искала да има деца един ден. „Доброто образование и здравеопазването, както и печеленето на достатъчно, за да отгледате дете, са по-важни фактори от фиксирането върху еднократна сума, ако покрия квотата. Това не е защита на семейството - това е производствена програма", смята Шекели.

Протести в Будапеща заради срещу спорен закон за извънредния труд

Хиляди излязоха по улиците на Будапеща в знак на протест срещу новия закон, който позволява на работодателите да възлагат на подчиненит...

Социолозите са загрижени, че бедните хора - включително принадлежащите към бедни ромски етнически малцинства, които съставляват около 7-10% от населението - нямат стабилни работни места или свободни пари, необходими за кандидатстване за кредит.

Мерките до голяма степен са в полза на хората със средни и по-високи доходи, според Доротя Цикра, социолог от Унгарската академия на науките. "Увеличаването на плащанията за издръжка на дете, непроменени в продължение на 10 години, или осигуряването на повече социални жилища биха облагодетелствали повече семейства", казва Цикра пред AFP.

Но правителството се захвана с битка срещу критиката на плана.

Когато шведският министър на социалните въпроси Аника Страндхал заяви, че планът е "тревожен" и "вонящ на 30-те години на миналия век", външният министър на Унгария Петер Сиярто реагира бързо. "Унгария харчи парите си за семейства, а не за мигранти", отвърна Сиярто.

Въпреки че резултатите от новия план за "бейби бум" ще бъдат видими само в дългосрочен план, социологическите проучвания показват поне краткосрочен скок в рейтинга на Орбан. Това е добра новина за неговата партия "Фидес", която се срещна с нелицеприятна за нея реакция във връзка с противоречивите трудови реформи, които предизвикаха вълна от улични протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари