Добрич се утвърди като световен шампион по загуба на вода

1804
Добрич се утвърди като световен шампион по загуба на вода
Снимка: Pixabay

Регионалният министър Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич през миналата година. Инвестицията е в размер на 114.9 млн. лв., като 86.2 млн. лв. от тях са безвъзмездна помощ по програма „Околна среда“. Работата по проекта обаче напредва бавно.

Добрич подобри собствения си антирекорд и се утвърди като световен шампион по загуби на вода във ВиК мрежата. В центъра на града течовете в земята достигат 92%, показва разчет на самия ВиК оператор. Според главния инженер на водния оператор в града инженер Павел Павлов мрежата в централната градска част е заприличала на сито. "Това са толкова много големи и критични загуби, че колкото и вода да се налива в тази част, тя се излива, преди да стигне до потребителите. Практиката е такава. Като се затвори и като се отстрани една авария, налягането се вдига и избива на друго място", коментира той пред БНР вчера. В същото време жителите на града плащат рекордно висока за страната ни цена за кубик вода, пише в днешния си брой вестник Сега.

Централна градска част на Добрич е с нарушено водоподаване

Централна градска част е с нарушено водоподаване заради дейности по обновяване на водния цикъл, съобщиха от ВиК - Добрич. В Добрич с на...

Причината за разхищението е добре позната - тръбите и водопроводите са поставени в периода 1954-1975 г. и отдавна са изгнили, а това води до всекидневни аварии. Според анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Добрич и близкият до него Разград влизат в челото на световната класация по загуба на вода в мрежата - над 70 и дори над 80%.

Нещо повече, според този доклад само в 7 от 28 областни града у нас загубите на вода са под 50% и ВиК дружествата масово не успяват да се справят с течовете въпреки исканията си за увеличение на цените. Така страната ни продължава да е лидер по разхищения, особено на фона на други европейски страни и градове, където те са сведени до едва около 8%. Данните бяха изнесени в стенограма на КЕВР след едно от разширените обсъждания на ситуацията във ВиК сектора и настояванията за сериозни увеличения на цените през следващите няколко години. В Добрич ситуацията видимо се оказва далеч по-драматична от най-мрачните данни на експертите.

Цената на водата в Добрич обаче остава една от най-високите в цялата страна. През януари тя беше за пореден път повишена и достигна 3.28 лв. за кубик с ДДС, което изкара на улицата стотици недоволни граждани. "Плащаме най-скъпата вода в България, а чешмите ни сухи! Налягане няма и улиците ни са разбити. Едни и същи аварии с години", възмутиха се организаторите на протеста и поискаха оставката на ВиК оператора.

От управата на дружеството контрираха, че зад атаките на дружеството стоят лица, "които с години са водили дружеството към декапитализация и са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения". Кои са те, така и не стана ясно. Авариите обаче продължиха, като периодично без вода остават освен жителите на града също и множество обществени и здравни заведения. Заради финансовия си крах от дружеството поискаха през януари президентът Румен Радев да опрости дълговете им в размер на над 7 млн. лв. Мотивите, представени в молбата, са тежкото икономическо състояние на дружеството и невъзможността да намери изход от финансовата криза. 

В Каварна стартира записване за Плувно лято 2018

От днес, 4 юни, до 22 юни в Каварна стартира записване за Плувно лято 2018 за ученици от I до IV клас. Това съобщиха от пресцентъра на ...

В края на април Добрич отново бе без вода за период от няколко дни. В началото на миналия месец голяма авария на магистрален водопровод пак остави града на сухо. Най-драматично бе положението в местната болница. "Вечер ни я пускат по малко, колкото да си напълним резервоара, но затрудненията, които изпитваме, са големи", призна директорът на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов. Той изрази опасения, че може да има и жалби от пациентите. "Трагедия направо. Не е за говорене", допълни д-р Йорданов. След смяната на тръбата новият водопровод предизвика повишаване на налягането в цялата преносна система, което доведе до още повече пробиви. В резултат Комисията за енергийно и водно регулиране се самосезира и започна проверка по случая. "Съгласно общите условия на дружеството, нарушеното водоподаване накърнява правата на потребителите за качество на предоставяните водни услуги и е предпоставка за възникване на социални и здравни рискове", изтъкнаха от регулатора. Резултати от проверката все още няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com