Ердоган не получи от Путин жадуван подарък - отново

6463
Ердоган не получи от Путин жадуван подарък - отново
Снимка: Getty Images/Guliver

Кюрдският въпрос изглежда е останал встрани по време на срещата между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин. По време на съвместната им пресконференция в Сочи, Ердоган не произнесе нито веднъж думата "кюрди" и не направи никаква забележка относно поредния опит да бъде създадена независима кюрдска държава - от Иракски Кюрдистан, както и относно ситуацията с кюрдите в Сирия, отбелязва "Московский комсомолец".

Според руското издание, цитирано от Агенция "Фокус", преди пътуването до Сочи Ердоган е говорил и се е надявал да получи подкрепа от Путин за военна операция от страна на Турция в кюрдската област Африн. Точно преди да се качи в самолета, Ердоган даже издаде пред турските журналисти съкровената си мечта – изтеглянето на руските и американските войски от територията на Сирия. Тогава, според неговото мнение, няма да има никакви проблеми с организацията на политическия процес. Изглежда, обаче, засега подобно нещо е изключено.

"Ислямска държава" е изгонена от последния си град в Сирия

Сирийските и съюзнически сили освободиха Абу Камал - последният голям град, държан от "Ислямска държава" в Сирия. "Нашите въоръжени си...

Руският вестник посочва изрично, че само тази година Ердоган е говорил с Путин 16 пъти, от които 4 са лични срещи. Това подсказва интензивни опити на Анкара да получи руското одобрение по определени въпроси. На този етап, Ердоган буквално бълва ненавист към кюрдите и е готов да направи, каквото е необходимо, за да му позволят да реши "кюрдския въпрос" в Сирия, според собствените си разбирания. Дори се появи версия, че турският президент е купил С-400, за да склони Путин към друга, доста по-важна за него сделка. Според мнението на Анкара, Москва трябва да се откаже от идеята да повика представители на кюрдския "Демократически съюз" в Астана и да санкционира операция против сирийските кюрди в контролирания от тях район на Африн, смята "Московский комсомолец".

Вместо планираните три часа, в Сочи Путин и Ердоган говориха близо пет часа. А след като излязоха пред журналистите, президентите старателно се отклоняваха от основната тема и се опитваха да съсредоточат вниманието върху разнообразни аспекти от двустранното сътрудничество - например за търговския оборот между двете държави, както и бъдещ безвизов режим между Турция и Русия плюс, разбира се, енергетиката - "Турски поток" и АЕЦ "Аккую". За "Турски поток" обаче Ердоган не беше много словоохотлив.

"Разбрахме, че руската част вече е завършена. Относно турската част, мога да кажа, че ние следим внимателно този проект", заяви Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари