Новини или Novini - картината на печата за 4 февруари

2033
Новини или Novini - картината на печата за 4 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Януари се изтърколи без дори да го усетим и ето че вече е първият понеделник на февруари. Ние по традиция започваме деня с преглед на печата. Ето какво ни носи той в днешния ден.

Вестник "Сега"

Фалстартът на електронните винетки се оказа само видимата част на безобразията около въвеждането на новата система за събиране на пътните такси. В последните дни се трупат скандални разкрития за начина, по който Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избира посредниците си и харчи парите на българските данъкоплатци.

Агенцията вече цял месец упорито отказва да отговори на няколко прости въпроса на в. "Сега". Един от въпросите, зададени пет пъти от 1 януари насам, е каква комисиона дава АПИ на фирмите, които ѝ посредничат за продажбата на е-винетките. Мълчанието не е случайно. Оказа се, че държавната структура плаща на партньори си скандално високите 7%. Това означава, че 7% от събраните такси ще отиват в касите на посредниците вместо за ремонт и строителство на пътища. Става дума за милиони левове.

Отделно вече по традиция няма яснота и какво става с проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов за конфликт на интереси.

Вестник "24 часа"

Скандалът от изминалата седмица, който запали Елена Йончева, изглежда ще държи още дълго влага в публичното пространство у нас. Коментари - било то отрицателни или не, валят ту към Йончева, ту към министъра на културата Боил Банов. Доказателство за това е поредната "новина около новината", поднесена на страниците на в. "24 часа". От нея става ясно, че бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров е представил документи за три апартамента, вила, гараж, магазин и декари гори в София - все имоти на Йончева. Те били декларирани в Сметната палата, но това, което пита Тодоров е дали е декларирала парите за тях. Аааааа, за офшорките ли питате?! Не знаем, не знаем...

Вестник "Труд"

Тук четем, че сайтът airsofia.info дава сбъркани данни за въздуха. Вестник "Труд" твърди, че той отразява любителски уреди, които дават грешна оценка на чистотата на въздуха в София и само стряскат столичани. Не знаем дали е така, но се надяваме г-жа Йорданка Фандъкова също да се постресне от тези данни, били те точни или не, защото въздухът в София със сигурност е далеч от планинския...

Вестник "Монитор"

Рушвети за близо един милион лева, взети от полицаи на различни нива в системата на МВР, са влезли в съда след разследване на прокуратурата и "Вътрешна сигурност" само за месец. Това показва справка на "Монитор" в редица дела, заведени по чл. 238 от Наказателния кодекс през изминалата година. Чудим се дали това си струва да бъде новина, тъй като ние у нас си живеем с рушвети от край време. Така сме си свикнали с тях, че по-скоро следващият път би си струвало да напълним страниците на вестниците, ако се случи така, че полицай не поиска рушвет! На това вече му се вика НОВИНА!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com