Петролните игри на големите: Съюз между Рияд и Москва блокира силите на ОПЕК

4060
Петролните игри на големите: Съюз между Рияд и Москва блокира силите на ОПЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия се надява да привлече Русия в разширения клуб на световните петролни гиганти, за да поддържа стабилен пазар, което може да постави под въпрос ролята на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пише в свой анализ агенция France Presse, цитиран от БГНЕС.

Очаква се новият съюз, на който начело ще са Рияд и Москва, да бъде по-голям от 14-членния петролен картел ОПЕК, който доминира на световния енергиен пазар през последните шест десетилетия. Експерти казват, че една разширена група, включваща Русия, означава, че влиянието на ОПЕК в световен мащаб ще започне да намалява, макар и организацията да не е „мъртва“.

През януари водещата сила в ОПЕК Саудитска Арабия възроди идеята за удължаване на споразумение за сътрудничество, постигнато в края на 2016 г., от 24 страни от и извън ОПЕК, за да се намали производството и да се увеличат цените. Водещите саудитски служители, включително престолонаследникът принц Мохамед бин Салман и министърът на енергетиката Халед Ал Фалех, призоваха за дългосрочна рамка на сътрудничество между производителите на петрол.

Идеята получи силна подкрепа от няколко членове на ОПЕК, главно Обединените арабски емирства и Кувейт. Говорител на Кремъл заяви миналата година, че Русия и Саудитска Арабия обсъждат "широк спектър от възможности" за сътрудничество на световния петролен пазар.

ОПЕК и страните извън ОПЕК ще се срещнат в петък в Джеда в Саудитска Арабия, за да оценят спазването на производствените ограничения и да обсъдят потенциалното дългосрочно сътрудничество. Производителите вече бяха окуражени от успеха на разширеното си сътрудничество, което помогна да се възстанови равновесието на пазара на суров петрол, като цените се повишиха от порядъка на 26 долара за барел до над 70 долара за барел.

Нова глава

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в понеделник похвали споразумението за сътрудничество като "голям успех", който помогна да се преодолее "най-лошият цикъл в историята на петрола". Кувейтският експерт по петрола Камел ал-Харами заяви, че "би било трудно този успех да бъде постигнат само от ОПЕК". Той заяви пред AFP, че в основата си новото споразумение "в общи линии прилича на саудитско-руски съюз".

Сделката, която намали производството с 1,8 милиона барела на ден, премахна повече от 300 милиона барела излишен петрол и понижи резервите до едва 50 милиона барела. Мохамед ал-Рухи, министър на петрола на нечленуващата в ОПЕК Оман, заяви на петролна конференция в Кувейт в понеделник, че тайната на успеха на сделката е спазването на производствените съкращения. Но той предупреди, че "играта все още не е приключила", призовавайки производителите да продължат да си сътрудничат за поддържане на пазарните условия.

"Двамата най-големи доставчици на конвенционалeн петрол в света – Саудитска Арабия и Русия - могат да работят заедно, за да поддържат стабилни цени или да се борят помежду си чрез увеличаване на производството, за да убият пазара на производителите на шистов петрол, но в същото време да се самоубият" каза Жан-Франсоа Сезнек, експерт по петрола в университета "Джон Хопкинс" в САЩ. "Единственият логичен и умен подход е да поддържат цените стабилни", допълни той.

Припомняме, че цените на петрола се сринаха в средата на 2014 г., тъй като производителите на петрол, основно Саудитска Арабия, отказаха да намалят производството си, за да запазят пазарни дялове срещу силната конкуренция на американското шистово черно злато. В крайна сметка се стигна до огромен излишък на петрол.

Китай стартира борсова търговия на петрол в юани

Търгове с петролни фючърси в юани започнаха от днес, 26 март, на Шанхайската международна енергийна борса (INE) - дъщерна компания на Ш...

Саудитците по-късно промениха курса си, намалямайки производството си повече от необходимата им квота, за да гарантират успеха на сделката.

De facto мъртъв

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал-Маруей каза миналата година, че "проектът за харта" за нов алианс ще бъде финализиран до края на 2018 г., когато настоящото споразумение изтича. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Фалех, заяви, че партньорството с Русия ще продължи "десетилетия и поколения". Той каза, че се надява, че това ще изпрати съобщение, че царството се стреми да разшири партньорството си извън кръга на ОПЕК.

Анализаторите смятат, че новият алианс най-малкото ще отслаби ролята на ОПЕК на световните петролни пазари.

САЩ подгониха нелегалния износ на петрол от Либия

Съединените щати предприеха действия срещу няколко малтийски, либийски и египетски фирми, търговци и кораби, за които се твърди, че са ...

"ОПЕК загуби част от своя блясък, след като Русия се присъедини към споразумението за сътрудничество ... Това беше просто съобщение, че организацията не може да свърши тази работа сама", каза Харами. Сезнек заяви, че "ОПЕК е фактически мъртъв", но все още полезен, защото даде на Саудитска Арабия форум за обмен с по-дребни производители. Анас ал-Хаджи, експерт по петрола от Хюстън, заяви, че новият съюз вероятно ще доминира на световния петролен пазар. "ОПЕК като клуб за производители на петрол и изследователски център няма да приключи, но въпросът е за центъра на (петролната) власт: става въпрос за Саудитска Арабия и Русия", отбеляза още Хаджи.

Actualno.com припомня, че ОПЕК е международна организация, включваща някои от държавите с най-голямо влияние на световния пазар на нефт и имаща за цел контрола на ценовите равнища чрез картелни споразумения.

ОПЕК е основана от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на международна конференция в Багдад, проведена от 10 до 14 септември 1960 година. Впоследствие към организацията се присъединяват и други държави и от май 2017 година тя има 14 членове. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена.

Целта на ОПЕК е една обща петролна политика, която да предотврати резки намаления в цените на петрола. Страните членки на ОПЕК реализират 40% от световното производство и 50% от световния износ на нефт. През 2007 година 11-те страни в ОПЕК са реализирали приход от 338 милиарда долара от износ, което е покачване с 42% спрямо 2003 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари