Румен Радев: Прокуратурата се очертава все повече като политически играч

6205
Румен Радев: Прокуратурата се очертава все повече като политически играч
Снимка: БГНЕС

Аз мисля, че в България дали някой е виновен, решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда. Но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Ясно е на всички кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера, и разбира се, за съжаление, прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя, добави Румен Радев.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет на 11 юни 2020 г. Държавният глава не о...

„Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“, каза президентът. Според него всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона. „Тя не спазва следствената тайна, произволно решава кое e висок обществен интерес и кое не. Навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет. Да речем, работата на Националния кризисен щаб и на правителството за преодоляване на кризата с COVID-19“, обясни Румен Радев. По думите му, по тревожното е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии. Това е пагубно, заяви Радев. „Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“, заяви държавният глава.

Той каза, че българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България се нуждае спешно от изчистване на това омерзително петно в момента по всички чужди медии. „Само с истината може да бъде изчистено това и това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти, няма да стане с шумно преследване на неудобните, а прикриване на правителството“, каза Радев.

Колкото до това дали вярва на Пламен Узунов, президентът каза, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация. „Ние очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където „свинските черва“ водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителство. Затова трябва ние да отстояваме като общество законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от независимия български съд“, заяви Румен Радев.

Той коментира, че в неговия екип има стабилност. „Защото хората работят по ясни цели и те са изцяло в обществен интерес“, категоричен е президентът.

Прессекретариатът на президента отговори на прокуратурата

“В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, Прессекретариатът информира, че президентската институция не е разслед...

Какво каза по-рано обвинител номер едно Иван Гешев, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com