Няма да има недосегаеми лица за прокуратурата, категоричен е Гешев

4830
Няма да има недосегаеми лица за прокуратурата, категоричен е Гешев
Снимка: БГНЕС

Дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем, решават наблюдаващите прокурори. Това заяви в Сандански Иван Гешев по повод последните данни на прокуратурата по досъдебното производство срещу Пламен Бобоков, предаде БГНЕС.

Гешев бе категоричен, че докато той е главен прокурор, българската прокуратура няма да прави компромиси независимо дали става въпрос за президент, министър-председател, депутат, секретар, ром или циганин, евреин, социално слаб или олигарх – подходът за всички ще бъде еднакъв. Единственото нещо, с което ще се съобразява прокуратурата, е дали си нарушил закона, или не, коментира още обвинител номер едно.

Гешев е против закриване на военните съдилища и прокуратури

Главният прокурор Иван Гешев се срещна днес с магистрати от военно- апелативна и военно-окръжните прокуратури, за да обсъдят бъдещето ...

Прокуратурата е открита към българските граждани чрез медиите по начин, по който не е открита никоя друга структура в държавата, заяви още Гешев.

Проблемите на прокуратурата на мен са ми ясни и аз взимам мерки. Както знаете, за прокурора от Русе се извършва проверка 3 години назад от Апелативната прокуратура във Велико Търново, респективно се извършава и проверка за нарушение на Кодекса на българските магистрати. Това са проблемите, които интересуват прокуратурата. Кадровите проблеми на Министерски съвет, Президентството, въпроси с морален интегритет, са въпроси на други институции, не мога да решавам и техните проблеми. Въпросът дали има, или няма престъпление, е към наблюдаващия прокурор по делото, добави още Гешев.

За разпитите на Борисов, Горанов и Стоянова, главният прокурор каза, че както президентът, така и министър-председателят, така и депутатите от партиите са политици. Прокурорите и прокуратурата не са политици, така че "няма как да коментирам политическите изказвания".

Ние показваме разследванията, за да няма внушения на политическа или олигархична основа. Ние показваме мрежата от зависимости – политически на всички нива, и тази мрежа, която прокуратурата има намерение да преустанови, поне докато аз съм главен прокурор. Компромиси няма да има за никого. Не могат да се правят компромиси за това, че един е част от президентството, а друг е част от Министерски съвет. След като може да бъде разпитан премиерът, министър и т.н., защо да не може да бъде разпитан съветник на президента, коментира още Гешев.

Разследването на НСО, записите и снимките

Спецпрокуратурата наблюдава с 50% повече дела за корупция

С близо 50% се е увеличил броят на наблюдаваните от Специализираната прокуратура дела, образувани за корупционни престъпления в резулта...

Предстои да бъде установена тяхната автентичност. Има проверка. Сигурен съм, че прокурорът и ДАНС ще проверят всички обстоятелства, както и НСО, но по преценка на наблюдаващия прокурор. Няма да се меся в тази преценка, поясни обвинител номер едно.

Мрежата е заплетена – доста е заплетена. Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно тя да се разплете. Това е като свински черва. Кой може да предвиди обвиняемият Бобоков с кого говори по телефона и какво крие. Въпросът е, че нас не ни интересува кой-какво коментира, кой какво говори, коя медия от кого е зависима, колкото повече работим, толкова повече ще излиза от мрежата от зависимости, подчерта Гешев.

Наясно съм с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, с политическите последствия, личните атаки към прокурори – ние влизаме в битка и сме твърде решени да я спечелим, каза още Гешев.

Той съобщи, че се провеждат две операции – на спецпрокуратурата и ГДБОП и на ОДМВР-Благоевград, за противодействие на битовата престъпност и противодействие на наркоразпространението.

Акцията е срещу „тези хора, които тровят децата ни“. Не е тайна, че в града има 3 големи групи, които се занимават с наркоразпространение. Обект на досъдебно производство е една от тези групи. Тя се наблюдава от година. Има данни за голямо количество наркотици отпреди, които досъдебни производства ще бъдат присъединени към това дело. Днес са намерени и пари – евро, левове. Става дума за над 180 000 евро. Задържани са десетима. Сандански е жив и млад град и е недопустимо да се създават проблеми като стрелби по гаражи с автомати, палежи на коли, включително и на полицаи, сбивания с телесни повреди. Това не е добре за бизнеса на града и гражданите.

Гешев: Голяма част от приватизацията беше брутална кражба

В голямата си част приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж. Бяха ограбени над 90% от българското население, единици...

В близката година се очаква тези проблеми да приключат. Ако тези хора, които правят това и са ясни на нашите структури, не преустановят тази дейност – криминална, ще я преустановим ние, поясни Гешев.

Акцията е в Сандански и Склаве. Първата група е от 6 лица, единият от които е в затвора, останалите са задържани, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Зная преди година какво беше в Сандански, обстановката коренно се е променила. Когато колегите от РУ не могат да се оправят, се намесват колегите от ОДМВР, когато има проблеми и при тях – знаем си обвързаностите и познанствата с крими контингента, се намесват главните дирекции. Парите са намерени в къща, каза още Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян дядо се обърна с трактора си в Разградско

BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси

Намериха тяло на мъж в река Поройна в Шумен

"Заплашиха ме, че ще ме залеят с киселина": Говори градският прокурор на София

МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Гледат мярката на Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Задържаха журналиста Димитър Стоянов

И на втора инстанция потвърдиха присъдата на Семерджиев за катастрофата на „Черни връх“

Намушкаха жена в дома ѝ в София

Мъж е в болница след бой в Плевенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com