X
 
 

Ще има ли шоково поскъпване на горивата у нас?

2178 1
photo of Ще има ли шоково поскъпване на горивата у нас?
Снимка: БГНЕС
Шефът на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев успокои всички, че не се очаква шоково поскъпване на горивата у нас.

В студиото на "Тази сутрин" по bTV той обясни, че цената на суровия петрол върви надолу заради кризата в Саудитска арабия, забавянето на икономическия растеж и свръхпредлагането на петролни продукти на пазара.

Горивата у нас поскъпват, но с малко

Горивата у нас вероятно ще поскъпнат с 5-10 стотинки за литър. Цената на бензина би трябвало да се повиши до 2.34 лв. за литър в следва...

"Предлагането надвишава търсенето, при което цените стоят на едно стабилно ниво и се наблюдава успокояване на пазара", посочи Делчев.

Запитан от Биляна Гавазова да очакваме ли повишаване на цените на горивата, Делчев каза: "Може да направим предпазливи прогнози, че ще се стабилизира цената на суровия петрол и не трябва да очакваме шок, шокови цени и шоково поскъпване на горивата на пазара у нас".

Той отказа да направи сравнение със случилото се през 2012 г., защото поясни, че много неща са се променили от тогава.

Иначе Андрей Делчев заяви, че българският бизнес не се е възползвал от по-високите цени на световните пазари.

Атаката срещу саудитски рафинерии може да взриви световния петролен пазар

Въздушният удар на хутите с дронове върху най-важните енергийни съоръжения на Саудитска Арабия и суровите изявления на САЩ срещу Иран м...

Делчев заяви също така, че няма разлика в качеството на горивата между България и другите страни от ЕС. "Качеството е еднакво, има стандарти и наредба. Безспорно има нарушения, но като маса горивата са в стандартите, които се изискват", каза още изп. директор на БПГА.

Цената на петрола нараства по време на търговията в Азия в четвъртък след дни на силна волатилност. Балансът се завърна, след като властите в Саудитска Арабия обещаха до края на септември да възстановят загубения си капацитет след атака срещу производствени мощности в страната миналата седмица.

Международният еталонен сорт Брент поскъпва с близо 0,1% до 63,66 долара за барел.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    А защо да няма поскъпване?! КОЙ ще озапти алчните руски енергийни вампири-монополи у нас?! Дори когато петролът пада на световните борси, у нас бензина постоянно расте нагоре с някоя стотинка.
Последно в Актуално