Столична община не предупреждава за мръсен въздух, защото няма план за действие

2480
Столична община не предупреждава за мръсен въздух, защото няма план за действие
Снимка: БГНЕС

Столичната община не предупреждава гражданите за очаквано замърсяване на въздуха, тъй като все още няма общински мерки за действие в такива ситуации. Това се разбра от думите на кмета Йорданка Фандъкова.

"Ако няма мерки, няма и нужда от тази система", каза Фандъкова и така аргументира решението на местната власт прогнозата да не стига до гражданите. Тя добави, че в следващите дни планът на общината за действие при очаквано замърсяване ще бъде представен официално.

1,4 млрд. лева бюджет за столицата догодина

София отново ще разполага с бюджет от над 1 млрд. лева. През 2018 г. Столична община залага 1,4 млрд. лева, което е с близо 100 млн. ле...

Иначе системата за ранно оповестяване, която включва прогноза дали в следващите 3 дни се очаква замърсяване, вече работи. Тя е разработена от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Идеята е при подаване на сигнал Столичната община да предприеме мерки, така че да ограничи движението на автомобилите, които са основните замърсители. Още в началото на тази година Фандъкова съобщи, че общината ще изготви мерки като безплатен градски транспорт и ограничение на колите, които влизат в центъра.

Обсъждането на мерките започна през септември, т.е. девет месеца по-късно. Най-вероятно те ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет на 21 декември. Дори след това те няма да влязат в сила веднага, а поетапно. Причината е че за да ограничи автомобилите и тежките горива в битовото отопление, които отделят много вредни емисии, ще е необходимо общината да инициира законодателни промени, които да бъдат приети от парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com