СЗО - от кой зависи и кой я контролира?

21680
СЗО - от кой зависи и кой я контролира?
Снимка: Getty Images/Guliver

Финансирането на Световната здравна организация (СЗО) привлече внимание заради силните критики на американския президент Тръмп и спрените плащания в САЩ. Откъде идват средствата на СЗО?

Ролята на Световната здравна организация (СЗО) в борбата с пандемията на коронавируса е противоречива – нейната реакция беше твърде бавна и твърде предубедена към Китай, поне според американския президент Доналд Тръмп. Тази критика противоречи на самодекларираната цел на СЗО, която тя залага в своята над 70-годишна "конституция" - да помогне на всички народи да постигнат възможно най-доброто здравословно състояние, предаде БГНЕС.

Например, тя подпомага държавите-членки при създаването на техните здравни системи или им предоставя техническа помощ при спешни случаи. Според Федералната агенция за политическо образование насърчаването на здравни изследвания също е една от задачите на СЗО. За целта са нужни финансови средства.

СЗО още не може да открие откъде е тръгнал коронавирусът

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че на този етап не е възможно да се определи точният източник на новия коронавирус SARS-CoV...

Даренията като най-големият източник на средства

Организацията се финансира по два основни канала: задължителните вноски от 194 държави-членки и доброволните вноски. Размерът на задължителните вноски се основава на нивото на просперитет на държавата-членка и нейното население. Размерът на тези вноски е замразен от 1993 г. - с годините делът им в общия бюджет на организацията намалява още повече и сега е около една четвърт според техните собствени изявления.

Така СЗО черпи повече от 75% процента от средствата от доброволни вноски. Голяма част от тях са предназначени и се насочват в определени области на дейност на организацията. За разлика от задължителните плащания, тези дарения идват както от държавите-членки, така и от организации - като ваксинния алианс Gavi, Световната банка или Фондация Бил и Мелинда Гейтс като един от най-големите донори.

САЩ - най-големият единичен донор досега

За периода 2018-2019 г. одобреният двугодишен бюджет на Световната здравна организация е над 4,4 милиарда долара. През този период най-големият принос - измерван със сумата от задължителните и доброволни вноски – беше на САЩ, които покриха почти 15 процента от плащанията. С малко под десет процента Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс беше вторият най-голям донор, следвана от Gavi (8,4 процента), Великобритания (7,8 процента) и Германия (5,67 процента).

Първи американски иск срещу СЗО заради пандемията от коронавирус

Окръг Уестчестър в щата Ню Йорк заведе дело във федералния съд срещу Световната здравна организация (СЗО), обвинявайки я в укриване на ...

Повечето от парите отидоха за програми за ликвидиране на полиомиелит, подобряване на достъпа до здравеопазване и хранене и предотвратяване на болести чрез ваксинация.

Критика на финансирането

Моделът на финансиране на СЗО е многократно критикуван: Организацията е твърде зависима от волята на съответните правителства, частни фондации или фармацевтични компании.

"Ако Бил Гейтс каже утре: вече не се интересувам от здраве, инвестирам всичките си пари в образователните въпроси, например, СЗО би приключила", заяви индийският лекар и здравен активист Амит Сенгупта през 2017 г. пред Deutschlandfunk.

Действащите лица също така определят дневния ред на организацията, като обвързват с цели своите дарения. Те също така често подкрепят проекти, които са показали бърз, измерим успех, но други важни задачи са пренебрегвани - като борбата за по-добри условия на живот, също критикува Томас Гебауер от здравната организация Medico International пред Deutschlandfunk.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com