Военната карта на света - България е дребен фактор, Русия увеличава парите за военно дело

20448
Военната карта на света - България е дребен фактор, Русия увеличава парите за военно дело
Снимка: Getty Images/Guliver

България отделя само 1,51% от своя БВП за отбрана. Това сочи мащабен доклад на консултантите от PricewaterhouseCoopers (PWhC). Изследването представлява "глобална карта" по отношение на отбраната, уточняват от компанията.

Според данните на експертите, през 2016 година България е похарчила само 800 млн. долара за отбрана. А за периода 2012 – 2016 година разходите ни за отбрана са намалели с 1,30%. PWhC обаче очаква да увеличим с 0,9% разходите за отбрана в периода 2017 – 2021 година.

Европа върви към "военен Шенген"

На 13 ноември, понеделник, по време на заседание на Европейския съвет на ниво външни министри се очаква да бъде подписано споразумение,...

Интересен факт е, че на Балканския полуостров Гърция, Турция и Черна гора са преди нас по военни харчове като процент от БВП. За Гърция процентът е 2,57 на сто, докато за Турция е 1,99 на сто, а за Черна гора – 1,58 на сто. Военният бюджет на Гърция за миналата година е бил 5 млрд. долара, като южните ни съседи са намалили разходите за отбрана за периода 2012 – 2016 година с 3,40%, но за следващите пет години прогнозата е, че ще го увеличат с 0,7%. Военният бюджет на Турция е 14,8 млрд. долара, като за периода 2012 – 2016 година Анкара е харчила 3,80% по-малко за отбрана, но през следващите пет години прогнозата е за 0,3% увеличение. Черна гора пък има военен бюджет от 100 млн. долара, но ще го увеличи с 2% през следващите 5 години, гласи прогнозата.

Припомняме, че военните харчове за страните-членки на НАТО трябва да са 2%, съгласно вътрешното споразумение в рамките на Алианса.

Най-много за отбрана

На първо място в света като процент от БВП по разходи за отбрана е Оман. Цели 16,75% от техния БВП отива за отбрана, което, в абсолютно число за 2016 година е 9,1 млрд. долара. Очакванията на PWhC са, че през следващите пет години Оман ще увеличи с 0,2% харченето за отбрана.

Доста по-назад като процент от БВП за отбрана дава Саудитска Арабия – 10,41% или 63,7 млрд. долара през миналата година. Рияд, обаче, ще вдигне разходите в следващите пет години с 4,30%, казват от PWhC. На трето място е Сирия – 8,49% от сирийския БВП отиват за военните, което представлява 1,8 млрд. долара. Интересното е, че PWhC прогнозира намаление от 2,6% в разходите за отбрана за периода 2017 – 2021 година.

САЩ се готвят да похарчат милиарди за "сдържане" на Русия в Европа

Комисията за въоръжените сили към Сената на САЩ съгласува законопроект за бюджета на Пентагона през 2018 година, според който САЩ възна...

От Великите сили, първа е Русия – на седмо място в света. Руският военен бюджет е 5,32% от БВП, което, в абсолютна стойност, е съизмеримо с бюджета на Саудитска Арабия – 69,2 млрд. долара. PWhC посочва, че през периода 2012 – 2016 година Москва е намалила харчовете за отбрана с 3,2%, а през периода 2017 – 2021 година се очаква да има ново намаление, от 0,2%. Но в периода 2014 - 2016 година Русия е увеличила разходите за военно дело т.е. не специално за отбрана с 1 млрд. долара!

На второ място сред големите държави по военен бюджет като съотношение на БВП и на седемнадесето е САЩ – 3,29% от американския БВП се харчат за отбрана. В абсолютни цифри обаче това са цели 611,2 млрд. долара за миналата година – най-големият военен бюджет в света. За догодина се чака подобен бюджет, като засега рамката е от 700 млрд. долара. Американците ще увеличат военните харчове с 2,20% за следващите пет години, прогнозира PwhC.

Най-малко за отбрана дава Исландия - само 0,14% от БВП, като даже не е посочено абсолютно число.

Най-войнствени

На първо място по показател разположени военни сили зад граница е САЩ. Следват Франция, Великобритания и Русия, като американците имат над два пъти повече военни зад граница от руснаците. България е далеч назад - чак на 39-то място.

Присъединяваме се към единната системата за отбрана на ЕС

Правителството прие решение за присъединяването на България към общата нотификация до Съвета на Европейския съюз и Върховния представит...

Интересен факт е, че всъщност Турция е на второ място като съотношение между разположени военни сили зад граница и големина на населението. Само за две години, броят на турските военни зад граница се е увеличил с над 50% спрямо ситуацията преди 2014 година! Също само за две години - от 2014 до 2016 година, Турция е вдигнала нивото на харчене за военните си операции с 1 млрд. долара - също като Русия.

В доклада се предвижда и, че съвсем скоро Китай и Индия ще започнат да се налагат по-силно на оръжейния пазар, който за периода 2012 - 2016 година се доминира от САЩ и Русия. Вашингтон и Москва общо държат 56% от световния пазар на оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари