Алпинистът-веган Атанас Скатов се завърна в България

4381
Алпинистът-веган Атанас Скатов се завърна в България

На 11 март 2016 г. навръх рожденния си 38-ми рожден ден д-р Атанас Скатов замина за Хималаите с намерение да изкачи поне два осемхилядника през пролетния сезон като част от проекта му за "Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна."

Вчера след продължилата 78 дена експедиция, с редовен полет от Катманду, той се завърна на летище София.

Атанас Скатов също изкачи връх Анапурна

Вторият българин в експедицията на Анапурна Атанас Скатов също е изкачил върха, съобщи авторитетният блог за височинен алпинизъм Altitu...

По време на тази експедиция Атанас Скатов постави няколко рекорда.

Той стана първия българин атакувал три върха за един пролетен сезон преди мусоните в Хималаите. За 21 дена алпиниста успя да проведе три атаки към осемхилядници, от които две завършиха с изкачване на върховете Анапурна 8091 м. (на 1 май) и Макалу 8438м (на 23 май) и достигна до 7900м. в подножието на вр. Дхаулагири (на 15 май). Може би е единствения в света, който е изкачил вр. Макалу в алпийски стил за рекордния срок от 5 дни от базов лагер до върха и обратно. В същия алпийски стил атакува и вр. Дхаулагири няколко дни преди това. Само лошото време му попречиха да стъпи и на този връх.

Алпинистът-веган Атанас Скатов прибави още два върха към колекцията си от осмехилядници и ги направи общо 4 след успешно изкачването на най-високия връх на планетата вр. Еверест 8848м (2014 г.) - и вр. Манаслу 8156м (2015).

С активна алпинистка дейност веганът Атанас Скаров започва да се занимава в началото на 2013 г. с проекта си за "Изкачване на седемте континентални първенци на планетата без консумация на храна от животински произход" .

Атанас Скатов се цели в нов рекорд по покоряване на върхове над 8000 метра

Българския алпинист д-р Атанас Скатов, който покори осемхилядника Манаслу, обяви следващия си проект, наречен Speed x 14 x 8000 x Vegan...

Припомняме, че и двата проекта на Скатов целят да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия