Еверест през 2021 г. - рекорден брой разрешителни за изкачване и два смъртни случая

22896
Еверест през 2021 г. - рекорден брой разрешителни за изкачване и два смъртни случая
Снимка: Pixabay

Най-подходящият за изкачвания сезон в Хималаите - пролетният (април - май), бе белязан с нови рекорди и смъртни случаи на най-високия връх в света - Еверест (8848 метра), отбелязва СЕГА. Още първото изкачване за 2021 г. бе с рекорд - Ками Рита Шерпа стъпи за 25-и път на "Покрива на света" и подобри досегашното си постижение. Той водеше група от 11 шерпи, които трасираха с въжета и стълби пътя към върха.

52-годишният Ками Рита от хималайското село Таме се изкачи за първи път на Еверест, когато бе на 24 г. - през 1994-та. Той е бил по два пъти и на други четири от 8-хилядниците - К2 (8611 метра), Лхотце (8516 метра), Манаслу (8163 метра) и Чо Ойю (8201 метра) - с което притежава и абсолютния рекорд за най-много изкачвания на върхове над 8000 метра - 33. При това, се очаква Ками Рита да стъпи още веднъж на Еверест този сезон, вече в качеството си на водач на алпинисти от комерсиални експедиции. Досега той е правил двойни изкачвания на 8848 метра в пет други сезона, което също е рекорд.

COVID-19 стигна и до базовия лагер на връх Еверест

Регистриран е първи случай на заразен с COVID-19 в базовия лагер на връх Еверест. Това възобнови споровете относно решението на Непал д...

След като въжетата и стълбите бяха прокарани по трасето, комерсиалните експедиции започнаха своите опити. Преди два дни 5-членната група на Бахрейнските кралски гардове стана първата без шерпи в състава си, която се изкачи на Еверест през 2021 г. В нея бяха принц Шейх Мохамед Хамад Мохамед ал Халифа и 19-годишният Шехрозон Хашиф - най-младият пакистанец, изкачил върха.

Друг рекорд постави Кентън Куул, който вече е британецът с най-много стъпвания на Еверест - 15. При това, така извравни постижението на американеца Дейв Хан за най-много успешни опити на алпинисти, които не са шерпи. Времето в района продължава да е подходящо и около 300 души очакват в базовия лагер да започнат изкачванията.

Но вече има и два смъртни случая. Чaнг Дaва Шeрпa - водач от експедиция - съобщи, чe 41-гoдишният Aбдул Вaрaйч, aлпиниcт oт Швeйцaрия, e пoчинaл на слизане от Еверест. "Aбдул уcпeшнo дocтигнa върхa, нo зaпoчнa дa изпитвa прoблeми пo врeмe нa cпуcкaнeтo cи. Изпрaтихмe още двaмa шeрпи c киcлoрoд и хрaнa, но за съжаление те не успяха да го спасят", каза Чанг Дава. 55-гoдишният американец Пуeй Лиу, пък е починал в лaгeр 4 заради т. нар. "снежна слепота" и от изтощение той е бил принуден да се върне преди върха, като е пoчинaл в лагера.

Тази година Непал издаде рекорден брой разрешителни за изкачване на Еверест - 408, но мнозина желаещи напуснаха базовия лагер заради COVID-19. Миналата седмица Би Би Си съобщи за 17 души, откарани от лагера в болница в Катманду заради заразата, но истинският брой на заразените е доста по-голям. Вирусът се разпространява и в други базови лагери, като този под Дхаулагири (8167 метра), откъдето 25 души бяха евакуирани, след като дадоха положителен резултат от тест.

Еверест "порасна" с 86 сантиметра

Китай и Непал обявиха резултатите от нови измервания на най-високата планина на Земята, Еверест. Сега височината й официално е 8 848,86...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com