Из калдъръмените улици на Ловеч

7056
Из калдъръмените улици на Ловеч
Снимка: Димитър Руйков

Всички известни ни обитатели на българските земи са оставили своя исторически отпечатък върху град Ловеч. Районът е обитаван още от дълбока древност. Той е сред най-старите населени места в България. Римляните също го оценили с всичките му природни дадености и стратегическото му местоположение и изградили тук своя станция.

Хилядолетия след това, „Българският пътеводител“ ви предлага да отделите от свободното си време, за да откриете следите от миналото в Ловеч.

Неслучайно предложението идва точно в средата на май. Преди няколко дни градът отбеляза своя празник. Той се чества на 11 май – денят, в който православната църква почита светите братя Кирил и Методий.

Как да прекараме празничните дни по Гергьорден

Все ни трябва повод – да се видим с приятели, да изчистим дома си, да посетим родителите си... Около многото празнични и почивни ...

Историческите завещания могат да се видят в много части на града, но най-силно присъствие имат в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Той е т. нар. стара част на града, с уникалния вид на множеството си автентични възрожденски сгради.

Крепостта „Хисаря“, която се издига над квартала „Вароша“, е величествен средновековен градеж от втората половина на ХІХ век. Тя е бивша резиденция на цар Иван Александър и една от последните превзети от турците български крепости. „Хисаря“ е един от символите на Ловеч. Тя е не само реставрирана, но и предлага доста нови атракции. Сред тях е възможността за провеждане на типична болярска сватба с нейните ритуали и стил.

Снимка: Димитър Руйков

Уникалният, единствен покрит мост на Балканския полуостров е построен през 1872-1874 г. от бележития майстор Колю Фичето. Пешеходната атракция над р. Осъм свързва „Вароша“ с новата част на града. По протежението на моста функционират дюкянчета, които добавят още един старинен щрих към цялостния вид на съоръжението. До него се намира още един мост, свързващ стария квартал „Вароша“ с останалите части на града.

Великден в красивите български манастири (СНИМКИ)

На прага на Великден сме. И както традицията повелява боядисваме яйца, събираме се с близки, посещаваме храмове. Има свети места, които...

Старата градска баня, някога позната като Дели Хамам, днес е Музей на водата. В него ще видите как са използвали водата някога, ще научите интересни факти за историята на живителната течност, за миналото на Ловеч, атрактивни инсталации и др.

В Музея „Възраждане и националноосвободително движение“ се съхранява една от най-богатите колекции лични вещи на Васил Левски.

А ако усетите нужда да се разходите сред природата – трябва ви паркът „Стратеш“. Намира се след красивите възрожденски къщи на „Вароша“ и край бреговете на р. Осъм.

Етнографската експозиция в Драсовата къща, Рашовата къща, Къщата на Чешнето, Регионалният исторически музей, Старинният площад „Тодор Кирков“, църквите "Св. Неделя" - най-старата в града, и "Св. Богородица" - национален паметник на културата, алеята на космонавтите и още много местни атракции могат да направят престоя в Ловеч изключително богат в културно и историческо отношение.

Автор: Петя Георгиева, Национален туристически клъстер "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия