Кой град е старата столица на Испания?

21955
Кой град е старата столица на Испания?
Снимка: Getty Images

Град Толедо се намира в Централна Испания; столица е на провинцията Толедо и на автономния регион Кастилия - Ла Манча. Разположен е югозападно от Мадрид на река Тахо. Населението му през 2007 г. е било над 78 хил. жители. Неговият исторически център е включен през 1986 г. в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.

Първите постоянни селища на територията на града са укрепления, издигнати по времето на келтиберите. В 192 пр. Хр. Марк Фулвий Нобилиор – римски военачалник, сломява отчаяната съпротива на живеещото тук племе карпетани и основава укрепения аванпост Толетум. Благодарение на близките находища на желязна руда, той се превърнал в значимо селище, което сечало собствени монети. Имало и свой акведукт – днес, за съжаление, напълно разрушен.

Испания прие закон за платен менструален отпуск

Испанските законодатели одобриха окончателно закон за предоставяне на платен медицински отпуск на жените, страдащи от силни менструални...

След първите варварски нападения срещу Римската империя древните стени били укрепени. Но през 418 г. Толетум бил превзет от вестготите и останал тяхна столица до 711 г.

Арабите завладяват града в 712 г. и го преименуват на Толайтола. След повече от 300 години робство, крал Алфонсо VI Кастилски през 1085 г. освободил Толедо. Така градът се превръща във фактическа столица на кралете на Кастилия и по-късно на цяла Испания чак до 1561 г. Тогава крал Филип II преместил своята резиденция в Мадрид. Толедо останал като важен религиозен център; бил прочут още с производството на мечове, шпаги, кинжали и други хладни оръжия от изключително висококачествена стомана, наречена в негова чест „толедска“.

Забележителности

Историческите забележителности на Толедо, заедно с архитектурните шедьоври на Мадрид, Барселона и Гранада, съставляват национално богатство за Испания. Местната катедрала се смята за една от най-красивите в страната. Сред най-значимите исторически обекти още са дворецът „Алказар“, църквата „Св. Тома“, къща-музей „Ел Греко“, катедралата и площад „Сокодовер“ - сърцето на Стария град. Старинният център с ансамбъла от средновековни сгради, обграден от крепостна стена, с тесен лабиринт средновековни улички и голям брой исторически обекти, е под защитата на ЮНЕСКО.

Туристически шопинг

След един ден на поста: Новият директор на централната банка на Испания подаде оставка

Икономистът Антонио Кабралес, назначен във вторник от правителството на Педро Санчес за нов управител на Централната банка на Испания, ...

Не си струва да купувате скучен сувенир от древната столица на Испания – въпреки, че тук има просто море от всевъзможни магнитни фигурки. Обаче, ако някой иска да си отнесе истински спомен от Толедо, трябва да се запаси с пари за някоя от „визитките“ на града: толедско злато, керамика или стомана.

Толедското злато се създава чрез гравиране на рисунки върху почернена стоманена основа - които се запълват със злато или сребро. Бижутата, ковчежетата, шахматните фигурки и други дреболии, създадени с тази техника, са невероятно красиви.

Познавачите са единодушни, че толедската стомана е по-добра от дамаската. Тя не е загубила своята изключителна оригиналност и до днес – ето защо за добро острие, макар и вече просто сувенирно, ще трябва да платите добри пари. Казват, че мечовете за филмовата трилогия "Властелинът на пръстените" са изковани в Толедо. Затова в местните магазини има огромен избор от реплики на оръжия от този филм, както и на подобни реквизити от компютърни игри.

Кухня и ресторанти в Толедо

Най-добре е да дойдете в Толедо като богат и гладен анти-вегетарианец. Тогава ще оцените по достойнство невероятната кухня на този град. Ордьовърът, който първо трябва да поръчате, е селекция-асорти от прочутото местно сирене „Манчего“ (което означава „от Ла Манча“), придружено с чаша-две бяло вино – това сирене се споменава от Сервантес в романа „Дон Кихот“. Продължавате с основното месно ястие – например, задушена яребица по толедски. Или пък заешко, еленово или глиганско печено със зеленчуци и малко странни сосове по средновековни рецепти: от ягоди, малини и къпини. Въобще, месото от дивеч е основната съставка в повечето местни кулинарни специалитети – разбира се, с червено вино. А за десерт непременно още един много популярен местен специалитет: марципан от бадеми и захарен сироп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com