Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя река е образувала Гранд Каньон?

08 януари 2024, 08:15 часа

В училище не предполагахте, че географията може да бъде любопитна и гъделичкаща интереса ви? Ако сте над средна възраст, в ранните си ученически години едва ли сте подозирали, че ще може да обикаляте света и да се насладите на екскурзии до местенцата, за които разказва учебникът и всичко вероятно ви е звучало като досадна теория, която просто трябва да запомните. Днес, когато може незабавно да потеглите към избрана дестинация, да посетите всички забележителни кътчета по света или да предприемете пътуване без раница онлайн благодарение на дигиталния свят, със сигурност съжалявате, че не сте внимавали повече в часовете по география и имате пропуски в знанията като например коя река е образувала Гранд Каньон. За щастие, може да запълните пропуските само с няколко клика на мишката, а след това и да резервирате своето пътешествие до местата, които са оставили трайна следа в ума и сърцето ви.

Коя река е образувала Гранд Каньон?

Отправяме се към Северна Аризона, за да открием отговора на този въпрос, както и да научим любопитни факти за формирането на този Гранд Каньон, чието образуване е тясно свързано с геологията и е резултат от 4 действия – отлагане, повдигане, рязане и ерозия, обясняващи същността на процеса.

Още: Знаете ли коя река минава през Прага?

Историята на каньона започва преди почти два милиарда години с отлагането на слой върху слой седиментни скали, всяка от които разказва историята на Гранд Каньон, продължава с повдигането на региона под действието на тектониката на плочите, което се е случило преди около 70 милиона години, после с ерозия, причинена от притоци води на преминаващата река, с което се разширява каньона преди около 5 милиона години и продължава и днес с непрестанното действие на водите на реката – природна сила, увеличаваща бавно, но сигурно дълбочината и ширината на Големия Каньон. А коя река е образувала Гранд Каньон, чиито сила и стихия продължават и днес да влияят на целия регион? Наречена е Колорадо и силата ѝ, с която продължава да увеличава размерите на каньона, се дължи на стръмния наклон, големия обем и на факта, че като мощна пълноводна река, тя носи големи скали с голяма сила, които продължават действат като длета, отрязвайки парчета от речното корито. Как обаче се е появила изведнъж самата река, образувала този Гранд Каньон именно тук?

Река Колорадо – мистичната природна сила

Докато с лекота геолозите обясняват формирането на този Гранд каньон, те срещат трудности и все още нямат единно становище как се е появила тук самата река, формирала каньона. Така че по-интересен от въпроса коя река е образувала Гранд Каньон, е този, свързан с появата, тайните и магията на самата река. Известните и доказани към момента факти са, че горното и долното течение на река Колорадо са на различна възраст. По-старо е горното течение на реката в Колорадо и Юта, докато долното в Калифорния, Невада и Аризона е по-младо. Дали Колорадо се е формирала от сливането на две различни  реки, или  е станала по-дълга от първоначалното? Какви тайни крие реката, формирала каньона, и как се появява, са въпроси, на които все още се търсят отговорите, но едва ли точно те имат значение за вас, ако решите да се насладите на пътешествие до мястото като туристи – реално или онлайн.

Реката води началото си от национален парк  „Скалисти планини“, популярен с разнообразието от животински и растителни видове, забележителности, места за къмпинги и планински пътеки за катерене, с които привлича туристи, пътешественици, планинари и просто жадни за спиращи дъха гледки посетители. Реката има и важно стопанско значение за региона с построените в средното и долното ѝ течение язовири. Не те обаче ще представляват интерес за вас. Най-лесно и пълноценно ще се насладите на красотата и вълшебните кътчета на региона и реката, ако се отправите на организирана екскурзия, като част от възможните предложение ще ви отведат не само до един от най-дълбоките каньони в света, дълъг 320 км. и дълбок до 1800 м., но ще задоволят и жаждата ви за градски приключения и нощен живот с посещение на Лас Вегас и други местенца, които със сигурност заслужават вниманието ви.

Още: "Връщаме го у дома, а не в ковчег": Дете оцеля при падане от 30 м в Гранд Каньон (СНИМКА)

Стягате ли куфарите? Приключенията ви очакват.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес