Колумбийският хотел на призраците, който ще ви спре дъха (СНИМКИ)

101844
Колумбийският хотел на призраците, който ще ви спре дъха (СНИМКИ)
Снимка: Instagram/letibordonm

Водопадът Текендама е една от най-посещаваните забележителности в Колумбия, разположен на около 30км. от Богота. Хилядите туристи, които идват тук, за да се любуват на красивия водопад, висок 157м., и на природата около него, спират и на още едно място, срещу водопада, което се нарича “Хотел дел Салто”.

Луксозният хотел отваря врати през 1928г. с цел да посреща богатите туристи, които са дошли да видят водопада. Със своето разположение на ръба на скалите, той предлага на гостите си незабравима гледка към Текендама и околността. През следващите десетилетия населението в района се увеличава с много бързи темпове и се изгражда голяма индустриална зона, което води до силното замърсяване на река Богота. Всичко това рефлектира върху туристите, които, заради мръсотията, губят интерес към Текендама и околностите.

Районът, около водопада, е едно от първите населени места на територията на Колумбия. Природата тук е много красива, а характерно за Текендама е, че пресъхва напълно през месец декември. Преди стотици години, сред местните хора Муиска (Чибча) се заражда легендата за произхода на водопада. Тази култура съществувала в периода XII – XV век, на територията на днешна Колумбия. Фактът, че са говорили “чибча” ги идентифицира като езикова група, която нарича себе си “муиски” т.е. хора. Те свързват водопада с почитаното от тях божество Бочика. Според легендите той им предоставил закони и ги научил на морал, както и на много занаяти, но имал за противник едно зло божество, което решило да наводни земите на муиските. Тогава Бочика използвал силата си и разполовил скалите, откъдето водата и до днес тече като водопад.

Вижте тази публикация в Instagram.

Заброшенный отель EL Hotel del Salto 😱👻 #Колумбия 🌴#inhabitat #elhoteldelsalto #Columbia 🐉 Отель был построен в 1923 году в 30 км к юго-западу от Боготы возле водопада Текендама.🌊 🏚В 1970-х годах интерес к отелю иссяк. Это место буквально сводило людей с ума. Посетители один за другим стали сводить счеты с жизнью. 😱 Отель за несколько лет превратился в место паломничества самоубийц 🎭. Местные жители верили, что в другой мир людей забирают духи, охранявшие водопад. Ведь он, по легенде, был переходом в иной мир.🌍 🏚Историки же в легенды не верят и связывают падение популярности отеля с загрезнением канализационными стоками устья реки Боготы. Из-за этого, вокруг отеля появился зловонный запах.💨 ⁉️А вы в какой вариант верите?

Публикация, споделена от RaccoonsDreams (@raccoonsdreams) на

През 1923г. сградата, в която се помещавал “Хотел дел Салто” била построена по проект на архитекта Карлос Артуро Тапия. Той бил изпълнен в стил на имение, за да символизира елита на населението през 20-те години на миналия век. Екстериорът на “Имението при водопада Текендама” бил повлиян от френската архитектура, а дотам можело да се пътува с влак от Богота. През средата на миналия век то било подложено на реконструкция и добило визията на хотел, който затваря врати в началото на 90-те, поради отлива на туристи. С годините започнало да се говори, че сградата ще бъде реставрирана и превърната в някаква институция. Според мнозина, изоставеният хотел бил обитаван от духовете на хората, които решили да отнемат живота си скачайки от ръба на пропастта и на тези, които споделяли същата участ след пиянски свади.

През последните години голяма екоорганизация провежда кампании за почистване на река Богота и се бори за запазване на флората и фауната в района на водопад Текендама. Осъществява се и проект, според който изоставеният хотел се превръща в музей на екологията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия