Крайова – културен и духовен център на окръг Долж

22635
Крайова – културен и духовен център на окръг Долж
Снимка: Архив

ФОНДАЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

REGIONAL DEVELOPMENT FOUNDATION

гр. Видин 3700, ул. Христо Ботев № 93, тел. 0889 451 257, e-mail: rdfoundation@gmail.com; website: www.frr-bg.org

------------------------------------------------------------------------------------------- 

Крайова – културен и духовен център на окръг Долж

Обичате да пътувате и да се забавлявате. Харесвате познати дестинации, но новите възможности и предложения ви провокират, то тогава не пропускайте шанса да се разходите до съседна Румъния и окръг Долж. В този граничен район има много културни и религиозни забележителности, които приятно ще ви изненадат и ще ви впечатлят.

В центъра на град Крайова се извисява църквата „Мънтуляса”. Първата църква е дървена, каквато е обичайната практика в храмовото строителство до първата половина на 18-ти век. Главният дворник Барбу Щрибей заедно с гилдията на шивачите, издига между 1786-1796г. нова църква от тухли и камък, която е изгорена през 1800-1801г. от дружините на видинския управител Осман Пазвантоглу или от Кара Манаф Ибрахим (когато целият град е опожарен). Храмът е възстановен от гилдията на шивачите, с помощта на някои градски боляри и търговци. През 1834-1835г. покривът на църквата e подменен, а през 1860г. са извършени и други ремонтни дейности. Между 1895-1896г. храмът претърпява основна промяна, като е разширен, за да се справи с нарастващия брой вярващи. В периода 1937-1938г., 1974-1976г. и 2010-2013г. са извършени други възстановителни работи. Зографията е дело на известния художник Костаке Петреску (1829-1910). Храмът е изписан с масло през 1896г. и е комбинация от византийски с румънски ренесансов стил.

Добре асфалтиран път ще ви изведе до светата обител. Самият манастир не предоставя възможности за настаняване, но в близост може да ползвате удобствата на хотел - ресторант „Рамада“, намиращ се на ул. „Каля Букурещ“ № 1 и хотел „Хелин Централ“, ул. „Александру Йоан Куза“ № 14, град Крайова.

Избирайки тази дестинация, ще можете да създадете незабравими спомени, съчетавайки пътуването си с посещение до впечатляващите местни туристически атракции. Препоръчваме ви да разгледате Музея на изкуствата, който е в центъра на Крайова и е построен между 1900 и 1907г. от френския архитект Пол Готро. Пищният дворец притежава 29 стаи и допълнителни постройки. Тази сграда е истински шедьовър на архитектурата, която привлича цялото възхищение на посетителите чрез съвършенството и хармонията на размерите, чрез нежните си, но в същото време твърдо и добре очертани линии. В момента музеят притежава ценно и богато културно наследство, състоящо се от около 12 000 художествени творби.

Емблематична сграда за целия регион на Олтения е къщата Бънией, разположена в централната част на града, в непосредствена близост до митрополитската катедрала „Свети Димитър“. Посетителите на този исторически и културен паметник имат възможност да навлязат в света на народните обичаи, чрез откритите тук тематични изложби. Къщата Бънией е забележителна сграда, която предлага на сегашните и бъдещи поколения духовни примери на богато историческо, културно и социално наследство.

Паркът Николае Романеску в Крайова е третия по големина парк в Европа. Проектиран от известния френски ландшафтен архитект Едуар Редон в началото на 1900г., днес паркът заема около 96 хектара площ, централно езеро с площ от 4 хектара и алеи с дължина от около 35 км. Тук се намира и една от най-старите зоологически градини в Румъния, открита през 1906г. В границите на парка има велоалея с олимпийски размер, както и някогашен хиподрум.

Истински рай за сетивата предлага и Ботаническата градина, впечатляваща с богатото си разнообразие от над 900 екзотични вида, повече от 100 разнообразни по форма кактуси и хербарии, който съдържа приблизително 50 000 листа от голяма научна стойност.

 

 

 

Проект: “Трансгранично религиозно наследство”, проектен код ROBG-509, е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния- България
Автор: „Фондация за регионално развитие“
Дата на публикацията: 17.06.2019г.

Проект: “Трансгранично религиозно наследство”, проектен код ROBG-509, е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния- България

Автор: „Фондация за регионално развитие“

Дата на публикацията: 17.06.2019г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия