Мистерията на Великденския остров

474397
Мистерията на Великденския остров

Великденският остров (Рапа нуи) се намира в Тихия океан и е част от Полинезия. Той е под владението на Чили и е едно от най-уединените места на Земята. Първият европеец, който посещава острова, е холандският адмирал Якоб Рогевен на Великден, 5 април 1722 г. Това е причината островът да бъде наречен Великденски.

Атмосферата тук е уникална. Сред природата на острова се открояват единствените му обитатели – гигантски каменни статуи с формата на човешки тяло и носещи името Моаи. Те са изработени от коренните жители Рапа нуи. Материалът използван за създаването им е камък и са подредени върху огромни каменни платформи. Броят на статуите е 887. Интересен факт е, че на повечето от тях главите са в пъти по-големи от телата. Средната височина е 4м., а теглото им достига 12.5 т. Някои от статуите са изработени от компресирана вулканична пепел. Готовите монументи са били премествани и “инсталирани” върху платформи предимно по крайбрежието. Някой от тях получават и червени каменни цилиндри (пукао) върху главите.

12 красиви исторически места

Съществуват много исторически места по света, които ни дават представа и доказателство за отминали цивилизации. Тези места ни помагат ...

Никой обаче не може да даде смислено обяснение как са били пренесени. Вече над 60 години учените изготвят сценарии за тяхното преместване. Един от начините е върху дървени трупи, подобно на сал, но тази теория се проваля от факта, че на острова няма дървета.


Друга теория е тествана през 2011г. Според нея Моаи са се “придвижили” до монументите. Тази идея се подкрепя и от преданията на местните. Според тях статуите сами са “ходили” до тяхното местоположение. Тези предания сега се доказват с практически опит. Идеята е, че монумента се “захваща” с три въжета за главата – по едно от двете страни и едно в тила. По този начин като се опъне въжето на тила статуята застава на задния си ръб и последователно се повдига от двете страни. Тестът на тази теория включва реплика, която тежи четири тона, а също и осемнадесет души. Резултатът е придвижване на разстояние от 100м. за един час. Не всички приемат теста за успех. Освен това хората биха се замислили какво ще коства това начинание като човешка сила, време, хранителни запаси и краен резултат.

В последно време надделява теорията за самостоятелното придвижване на тези монументи. Това означава, че или древните Рапа нуи са били инженерни гении и са разполагали с технология за самостоятелно ходене на Моаи, или древните астронавти са им помогнали в това начинание.

Райският остров на Гърция

Гърция - страна с уникална природа, древна история, изпълнена с митични създания и богове, и чудесен избор за туристическа дестинация. ...


Великденският остров е част от световното културно наследство и очаква своите посетители, които биха се доближили и почувствали тази древна мистична ценност.

Автор: Петър Бонев

Българин се върна от уникално плаване в открито море с каяк

Успешно завърши първото по рода си солово плаване с каяк - Odysseus Journey. Самостоятелното пътешествие бе реализирано от българския к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия