На гости на ароматната казанлъшка роза

28550
На гости на ароматната казанлъшка роза
Снимка: Асен Великов

В Казанлък по това време на годината ухае на рози. Розови са вълненията на местните и на гостите на града. Розобер е. Още преди повече от век той бил превърнат в празник. Тогава посветили празненствата на красотата и на цветята, но и на милосърдието. От години розоберът е традиционен ритуал, красотата е коронована като Царица Роза, а песните, танците и шарените паради са източник на неповторимо настроение.

Заради безусловната красота и аромата на прекрасното цвете, превърнало се дори в символ на родна България, тази седмица в рубриката си за пътешествия „Българският пътеводител“ ви кани да посетите Казанлък и Фестивала на розата.

Тази година програмата започва в петък на пл. „Севтополис“, където Фестивалът ще бъде официално открит с коронясването на Царица Роза, шоу с фойерверки и концерт.

В събота от 10:00 ч. посетителите в с. Горно Черковище ще станат свидетели на ритуала Розобер. По същото време започват още редица интересни събития, сред които е Фестивалът на виното Розе 2016.

Снимка: Асен Великов

По-късно е Международният фолклорен фестивал, а на следващата сутрин пропусналите съботния розобер ще имат възможност да се поправят и да видят ритуала. Този път събитието ще е в розовите градини край Казанлък.

В неделя ще има и карнавално шествие, изложение на Фестивала на виното Розе и още куп други съпътстващи събития, които си заслужава да се видят.

В този ден ще бъде открит и новият Музей на розата. Той ще има нов дом и ще представя единствената по рода си експозиция за традиционния поминък в Долината на розите – розопроизводството. Музеят ще предложи дегустация на аромати, демонстрации на процеса по розоварене, редица предмети, които се използват в процесите по бране и обработване на розовите цветове и други експонати.

И макар да не очакваме на фона на богатата културна програма да ви остане свободно време за други забавления, ето няколко предложения, ако това все пак се случи:

Казанлъшка гробница

Намира се в парк „Тюлбето“. В нея са запазени костите на мъж и жена. Тракийската Казанлъшка гробница е известна най-вече с уникалните си стенописи, разположени в някои от помещенията й. Благодарение на тях, а и на нейната архитектура, гробницата е под защитата на ЮНЕСКО.

Литературно-художествен музей „Чудомир“

Домът на един от най-известните български писатели Димитър Хр. Чорбаджийски, по-известен с псевдонима си Чудомир, се намира в Казанлък. В него се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на автора и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска.

Художествена галерия

Творби на местни художници, на бележити български автори и експозиция с колони от XVII-XX в. можете да видите в Художествената галерия на Казанлък.

Язовир „Копринка“

Красота и история в подножието и по склоновете на Врачанския Балкан

Надвисналият над града Балкан, специфичният диалект, пещерата „Леденика“, връх Околчица – дълго може да продължи избр...

Това е предложението за гостите на Казанлък, които искат да видят и част от красивата природа наоколо, а защо не и да упражнят риболов, туризъм или водни спортове. С многобройните си заливчета и места за отдих язовирът ще ви помогне да се оттърсите от стрес, умора, напрежение.

Макар да не е изчерпателен този избор дава идеален шанс да опознаете традициите, историята, културата и природата на казанлъшкия край. Не просто си струва да го направите, а просто ще обикнете тези места.

Автор: Петя Георгиева

Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“

www.bg-guide.org

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия