Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

5672
Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?
Снимка: iStock

Има редица класации, които подреждат най-влиятелните паспорти по света по броя на страните, до които те осигуряват безвизово пътуване.

Силата на един паспорт обаче е по-комплексна от това, според консултантската компания в сферата на данъчното облагане и имиграцията Nomad Capitalist, пише CNBC.

По тази причина компанията изготвя годишен индекс на най-влиятелните паспорт, който включва 5 различни критерия с различна тежест за крайна оценка – безвизово пътуване (50%); данъчно облагане (20%); глобално възприятие (10%); възможност за притежаване на двойно гражданство (10%) и лична свобода, в това чило медийна свобода, задължителна военна служба и пр. (10%).

ОЩЕ: Всеки си мечтае да притежава ТОЗИ паспорт

В индексът на Nomad Capitalist за 2024 г. се посочва „гражданите на различните страни се сблъскват с много различни изисквания за плащане на данъци, свободен живот, спазване на разпоредбите и избягване на контрол при пътуват. По тази причина броят на страните, които един притежател на паспорт може да посети, не разказва цялата история.

Снимка: iStock

Най-добрите паспорти в света

Швейцарският паспорт оглавява тазгодишната класация на компанията с обща оценка от 109, следван от Ирландия и Португалия. Той осигурява на своите притежатели безвизово пътуване до 176 държави, а страната получава 30 точки в категорията данъци и по 50 в категориите възприятие, възможност за двойно гражданство и права.

Втората позиция е за ирландския паспорт със 108,5 точки. Малко по-ниският резултат (30 точки) в категорията данъчно облагане се компенсира в значителна степен от максималните резултати (50 точки), които ирландският личен документ получава в останалите категории.

ОЩЕ: Българският паспорт остава сред най-силните в света

Финландия, известна с това, че предлага огромни възможности за безвизово пътуване, се нарежда на 4-о място, което подчертава важността на достъпността в световен мащаб. Финландският паспорт поделя четвъртата позиция с този на Люксембург.

Паспортът на Обединените арабски емирствам който заемаше първото място в класацията през 2023 г., отстъпва до 6-о място в тазгодишната ранглиста, което дели с паспортите на страни като Нидерландия, Германия и Нова Зеландия.

Спадът се дължи на промяна в данъчната политика на ОАЕ, която засяга собствениците на местни и чуждестранни компании, в това число и жителите със собственост в чужди фирми.

Снимка: iStock

Къде попада България?

Според екипа на Nomad Capitalist България е страна, която трябва да бъде следена внимателно. За две години българският паспорт се изкачва от 42-о на 32-о място в индекса, което се дължи до голяма степен на применето на страната в Шенген, планирано да се случи по въздух и море в края на март, отбелязват авторите на класацията.

В тазгодишната класация българският паспорт получава оценка от 103 точки, като осигурява безвизово пътуване до 170 държави (пътуване без виза или с издаване на виза при пристигане).

ОЩЕ: България е в престижна класация на водещите дестинации за посещение през 2024 година

От нашите съсдеки най-високо класиран е гръцкият паспорт, който поделя 6-ото място с паспортите на няколко други държави. Румънският паспорт пък се нарежда на 24-а позиция.

Пълният списък на класацията можете да видите тук.

Много хора са любопитни да разберат как техните паспорти се сравняват с тези на други държави, но това не е причината, поради която Nomad Capitalist изготвя своята годишна класация, казват от компанията.

Тя помага на хората да се сдобията с второ или дори трето гражданство, посочва главният изпълнителен директор Андрю Хендерсън, добавяйки, че мнозина го правят, за да ограничат данъчното си бреме или да имат резервен план за пребиваване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия