Непознатата Северозападна България

28294
Непознатата Северозападна България
Снимка: Георги Йорданов

Места, които всеки природолюбител би оценил... Пейзажи, които грабват без изключение всеки съзерцател... Въздух, изпълващ с „онази“ планинска свежест... Не е всичко, което може да опише живописната Северозападна България, но всичко това напълно отговаря за тези земи. Затова „Българският пътеводител“ ви кани на пътешествие в края на седмицата именно по тези места – да потопите пръст в историята на Монтана, да почерпите от духовното смирение на свещени кътчета, да се възхитите на природната щедрост...

Монтана

Естетичното око на древните народи и дарбата им да откриват подходящи условия на живот са довели тук заселници още през античността. Тези земи са обитавани от траки и римляни. И тяхното пребиваване и днес се вижда в множеството археологически паметници, пръснати из цялата околност. Траки, римляни, готи, славяни са оставяли своите следи в района на Монтана и нейната антична крепост „Кастра ад Монтанезиум“. Твърдината е частично, но достатъчно реставрирана, за да отвежда посетителите си в далечните времена на племенния живот. За да е по-пълноценна разходката ви сред дебелите каменни стени, можете да наемете екскурзовод.

В града ви очакват историческа и археологическа музейни експозиции, единствената реставрирана късновъзрожденска къща в Монтана – Михайловата къща, храмът "Св. св. Кирил и Методий", в покрайнините на населеното място се намира един от най-големите язовири в страната - "Огоста", с всички предпоставки за различни видове туризъм в околностите си.

Чипровци

В духа на Възраждането и занаятите - Трявна, Габрово, Дряново и Севлиево

Във второто си издание тази седмица петъчната рубрика на „Българският пътеводител“ в Actualno.com остава на възрожденска въ...


Снимка: Георги Йорданов

Само на няколко километра от Монтана се намира градът, който все ще се свързва с традиционните си килими – Чипровци. Не по-малка слава има и неговият манастир „Св. Иван Рилски“. Сред пленителните склонове на Язова планина той е разпрострял величествената си снага и отстоява правото на духовност още от далечния X в. В намиращата се в пределите му кула-костница можете да се поклоните пред тленните останки на въстаниците от т. нар. Чипровски бунт.

Предвид планинското разположение на града, той няма как да е лишен от природни красоти. Така че след известна разходка по екопътека „Дамяница“ жадният поглед пие от водите на прекрасния Чипровски водопад

Величественият Троянски Балкан

Ако искаме да предизвикаме асоциативното си мислене и за отправна точка вземем Троянския Блакан, то сигурно първите думи, които ще изни...

Снимка: Петър Чолаков

Недалеч от тук, край с. Георги Дамяново, може да посетите Лопушанската обител „Св. Йоан Предтеча“. Неговата впечатляваща история се свързва с делата на Апостола на Свободата Васил Левски и писателя Иван Вазов. Сградата му е умалено копие на Рилската обител и е третата по големина в България. Заедно с историческите събития, на които е богат, в района му с пълна сила действат законите за природната прелест. И днес Лопушанският манастир е едно достойно поддържано за миналото си и вълнуващо място.

Берковица

Можете да направите един бърз скок отново в древността - на 23 км южно от Монтана, в пределите на днешна Берковица, където някогашни народи също имали селище. Виждаме това по останките от античната и средновековна крепост „Калето“. Но, когато се озовете тук няма как да останете само с разходка до нея. Защото възможностите са много - туризъм, спорт, почивка, развлечения. Щедрата Старопланинска природа с всичките си дадености има заслугата за обявяването на Берковица за национален курорт. Наред с всичко в града се издигат исторически и културни паметници – символът му Часовниковата кула, Къщата-музей „Иван Вазов“, Чешма „Малинарка“, историческата сграда на старото училище „Отец Паисий“ - днес художествена галерия и др.

Само на 9 км. от града сред наистина омайната планинска природа е разположен Клисурският манастир - едно чудесно поддържано средище на духовността от първата половина на XIII в. Той се вписва по прекрасен начин в заобикалящите пейзажи с богатата зеленина на двора, със снежнобелия цвят на фасадата и прецизно подредените камъни в основите на сградите му и вътрешните алеи. Храмът е действащ, девически. В него работи иконописно ателие и селскостопанска ферма, често се организират детски лагери. В обителта, която е четвъртата по големина в цяла България, блика извор с лековита вода и интересна история.

Загадъчният Пловдив

Великолепие, загадъчност, древност... Това излъчва съвременният Пловдив. Толкова притегателна сила има това място, че трудно му устояхм...

Вършец

В този район можете да се отдадете и на СПА почивка. За целта търсете курортното градче Вършец, в което има многобройни минерални извори със силни лечебни свойства. Те бликат от пукнатините на скални масиви и носят безценни полезни вещества от земните недра, използвани за рехабилитация, за профилактика и лечение на редица заболявания. Това място е заобиколено от живописни пейзажи – вековни гори, красиви скални образувания, величествения планински венец Козница, криволичещата р. Ботуня... Множеството природни местности „Зелени дел, „Водопада“, „Иванчова поляна“, „Червени камък“ и хижи – „Бялата вода“ и др., най-високият връх Тодорини кукли (1785 м), обогатяват възможностите за туризъм. Вършец може да е началната точка на посещението ви в Клисурския манастир. А вътре в самия град, случайно или нарочно ще попаднете на Старата и Новата минерални чешми, Старата минерална баня – първата подобна в България, романтичният булевард „Чинарите“, старото Банско казино, градският лесопарк, музеи, храмове.

За запалените планинари на малко над 2000 м н. в. се извисява старопланинският връх Ком. Преди столетия той послужил за вдъхновение на патриарха на българската литература Иван Вазов при написването на стихотворението „На Ком“. Днес е предизвикателство за любителите на планинските преходи – оттук започва маршрутът „Ком-Емине“, преминаващ през почти цялото протежение на Стара планина на българска територия.

Античност, по-нова история, духовност, СПА и планински туризъм – наистина безкрайни възможности за приятно и ползотворно прекарване на времето предлага Северозападна България. Често пренебрегвана, тази част от страната ни разгръща прелестите си по един неподправен начин и очаква да я откриете. Не се бавете, времето все още го позволява!

Автор: Петя Георгиева, НТК „Българският пътеводител“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия