Неспасяемата барокова красота на фонтана Деметра

10821
Неспасяемата барокова красота на фонтана Деметра
Снимка: БГНЕС

122 години фонтанът Деметра краси Цар Симеоновата градина в Пловдив, ала състоянието му днес е неспасяемо, пише БГНЕС.

Той е първата творба на големия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки, автор и на паметника на Цар Освободител в София, на емблематичните скулптури в Севлиево и Русе, Оряхово, Дряновския манастир.

10 невероятни места, които да посетите през 2014

Първата снимка е от Манастирът Гнездото на тигъра в Бутан. Фестивалът на фенерите в Тайван Великата китайска стена Йосемити, нац...


В предстоящото обновяване на този паметник на парковото изкуство у нас фонтанът заема полагаемото му се място - най-вероятно като реплика, каквато вече е създадена и поставена в парка на Международен панаир Пловдив.

Интересна е историята на фонтана Деметра. Арнолдо Дзоки го вае по поръчка на австрийския император за сватбен подарък на княз Фердинанд. Първоначално той е поставен в София, но князът го дарява на Пловдив с изричното указание той да бъде поставен на входа на Първото българско изложение, което се открива на 1 август 1892 година и заради което е създадена и Цар Симеоновата градина. Той не е променял мястото си оттогава. С проекта за фонтан Деметра Арнолдо Дзоки печели първа награда на конкурс в Белгия. Оригиналът, макар и в такова трагично състояние в момента, е в Пловдив, има две копия в Швейцария и Америка.

Плажът на любовта - скритото съкровище на природата (снимки)

В тези мрачни и мъгливи дни единственото, за което си мисля е лято и море. Искам да съм на някой хубав и нетипичен плаж. Така се сетих ...

Шадраванът не може да се реставрира, това установиха специалисти преди години. Копието, което е в Международен панаир-Пловдив, показва с подробности бароковата му красота. В подобен стил там авторът – пазарджишкият скулптор Спас Кирчев, изработва още два фонтана, наречени Водни нимфи. Те създават среда за фонтана Деметра на алеята на панаирния парк.

Арнолдо Дзоки е роден през 1862 година във Флоренция, умира през 1940 година в Рим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия