Пътуващият човек, който знае как да вижда света

16217
Пътуващият човек, който знае как да вижда света
Снимка: Светломир Пандазиев/личен архив

Пътуването винаги е вълнувало човешкото съзнание. Стремежът да опознаваме и покоряваме нови светове е залегнал дълбоко у нас и от хилядолетия ни провокира да поемем на път.

От пътуващите кервани и търсещите нов дом народи, през странстващите поети, великите колонизатори и съвременните предприемачи, учени или пътешественици, пътуването ни носи промяна, знание и опит, които са безценни. Пътуващите хора са символ на новото, различното, екзотичното, за тях се създават митове, пишат се романи и се правят филми.

В съвременния свят пътуваме много по-често и по-далеч от всякога и можем да отидем, където поискаме, когато поискаме. Възможностите ни да опознаем света и да му се насладим са неограничени.

Хемингуей има една хубава фраза – че не е важно колко си видял, а как. Представяме ви един модерен човек, който пътува и знае как да вижда.

Пътешественик по душа

"Винаги съм бил пътешественик по душа, но сравнително късно имах възможност да започна да пътувам. За първи път излязох зад граница, когато бях вече на 20 години, доста късна възраст по днешните стандарти. Заминах за Великобритания и досегът ми с културата и традициите на Острова бе много впечатляващ опит за мен. Увличам се по историческото развитие на човечеството, следите, които сме оставили в различни епохи от съществуването си, и затова богатството от артефакти на Британския музей още повече запали искрата на пътешественик в мен. Видях, че всяко едно пътуване е като книга, в която са записани знанията и традициите на местното население и ако човек има очи за тях, затваряйки корицата – ще се прибере с много по-широк кръгозор и пълен с емоции."

Това разказва Светломир Пандазиев – човек с приключенски дух, който управлява компания, а голямата му страст са пътешествията и опознаването на света. Той обича да споделя своите преживявания и опит в социалните мрежи и притежава разнообразни творчески таланти – пише разкази, а отскоро и рисува (и определено му се получава).

Светломир има пъстър и разнообразен живот, сякаш следвайки максимата на големия български поет Пеньо Пенев: "Човекът е човек, когато е на път!". Всяко следващо пътуване го обогатява и подхранва нестихващия му стремеж към нови дестинации, преживявания и емоции. "С годините поглеждах все по-надалеч и ставах по-смел в мечтите си за пътешествия. Първото такова извън Европа бе в Азия и по-конкретно в Тайланд. Съвършено различен свят, разбирания, отношения, религия и природа. Истината е, че устоях на изкушението да остана на някой от слабо обитаваните острови, които приличаха на истински рай, със своите лазурни води и пълно безвремие", спомня си той.

Независимо от избраната дестинация, Светломир предпочита да отсяда сред местните хора, за да се слее с културата и навиците им. Иска да се потопи изцяло в особения уют и атмосфера на местата и лично да изпита тяхната екзотика и неподправеност. Това му гарантира наистина пълноценно преживяване.

"Миналата година посетих много интересни дестинации като Мароко, Бали и Сейшели, всяка от които ме впечатли по много различен начин. Определено в челото на списъка с места, които бих искал да посетя, са Перу, Нова Зеландия и Бразилия", споделя той.

Свикнал е сам да си бъде туроператор и екскурзовод и да урежда всичко, свързано с желаната дестинация. Стъпвайки на натрупания сериозен опит в пътешествията и рутина в най-различни интересни дестинации, тази година той решава да събере група от пътешественици, с които да сподели своята активна и приключенска ваканция.

"Оказва се, че има много хора, които нямат подходяща компания за пътуване. Истината е, че се събрахме много бързо и в рамките на 2 седмици сформирахме група, с която предстои да направим много вълнуващо пътуване до Филипините, обикаляйки най-красивите острови там – Корон, Себу, Бохол, Боракай", доволен е Светломир.

Точно като Хемингуей, за него на първо място е не количеството, а качеството на местата, които посещава. Те са разнолики, екзотични, създаващи палитра от емоции. "Най-силно ме вълнува самото преживяване", споделя той.

Професия като по мярка

Професията на Светломир идеално се допълва с приключенския му дух и жаждата за нови емоции и преживявания. "Да бъда изпълнителен директор на компания, която предлага най-доброто в света на куфарите и пътните аксесоари, ме превръща в "тест-пилот" и изпитател на голяма част от артикулите, които продаваме. Постоянно се убеждавам, че има причина човек да пътува с качествени и надеждни куфари. Последното, което бих искал да видя, е куфарът ми да ме предаде и развали цялото усещане от дълго планирано пътешествие", обяснява той.

От началото на 90-те години ръководената от него "АТГ Лайфстайл" е основен дистрибутор за България на легендарните куфари, пътни чанти и аксесоари Samsonite, като предлага и други от най-качествените световни марки като American Tourister, Delsey, Piquadro, MadPax. Компанията разполага с 11 магазина на ключови места в по-големите градове в страната.

Потребителите у нас имат все по-голям интерес към тези премиум марки, възползвайки се от тяхното качество и удобства. "Българинът е прагматичен по своята природа и е склонен да даде малко повече пари за нещо, което ще се изплати във времето с надеждността си. За това и Samsonite пасва много добре на нашия манталитет и взискателност. За разлика от артикулите, при които плащаш за имиджа на марката, тук виждаш конкретни неща и удобства, които стоят зад цената. Куфарите задължително са придружени от световна гаранция и независимо в коя точка на света се намирате, можете да се обърнете към местния представител на марката за съдействие. Обичайно гаранцията е между 5 и 10 години", обяснява Пандазиев.

Куфарите от елитните брандове имат значително по-дълъг живот и неусетно се превръщат в неизменен спътник за притежателите си.

"Често се случва при нас да идват клиенти с куфари на по 15 и повече години, за които те имат истинска сантиментална стойност. Опитваме се доколкото можем да съдействаме със сервизиране и на тези модели, знаейки и ценейки привързаността на собствениците им към тях. Като цяло за нас е от изключителна важност следпродажбеното обслужване да бъде на нивото и качеството на продуктите, които предлагаме. Искаме нашите клиенти да получат едно цялостно преживяване, сдобивайки се с наш артикул, а не да си кажат "Тези предлагат хубави продукти, но обслужването им е типично "българска работа", посочва предприемачът.

С времето сериозно се променя вкусът на клиентите както към куфарите, така и към бизнес аксесоарите като чанти, раници и портфейли. "Ако преди 90% от продажбите бяха в черно, то сега хората са много по-смели в избора на цвят и дизайн. American Tourister добавят много цвят и настроение в портфолиото ни. Понякога изненадват и нас с разнообразието си, а някои модели се предлагат в зашеметяваща палитра от по 10 различни цвята. Истинска експлозия от краски!", разказва Светломир.

Типично по италиански, Piquadro се откроява с много финес, изисканост и модерен дизайн на артикулите си, които са насочени предимно към елегантния бизнесмен в офиса или на път. За да уловите духа на Франция, пък е достатъчно да видите един от продуктите на Delsey, много кокетни и преремено дръзки в своята елегантност.

Куфари и чанти на бъдещето

Светът на куфарите и бизнес чантите напредва със смели крачки заедно с технологиите. Голяма част от моделите на Piquadro – чанти, ранички и куфари могат да се свържат с приложение на телефона. Така можете да проследите своя артикул навсякъде по света, той да ви даде сигнал в случай, че сте го забравили или оставили по-далеч от 15 метра от вас. Можете да заключите своя куфар чрез същото приложение, без да е необходимо да набирате физически код.

В някои свои модели бизнес модели Samsonite и Delsey предлагат възможност за зареждане на мобилни устройства директно от куфара или раничката.

Човекът винаги ще има неутолима жажда за пътувания. Епохата на Великите географски открития приключи преди няколко столетия. Вече сме в ерата на модерните пътешествия и преживявания – те са много по-лични, а чрез тях преоткриваме себе си и мястото ни в света.

Всичко това е невъзможно без стремежа ни към нови преживявания и емоции. Независимо къде отиваме, се нуждаем и от подходящия куфар или чанта, в които да съберем най-необходимото, но и част от спомените от тези незабравими места и мигове. Това е най-ценната колекция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия