С парапланер над Сопот

7908
С парапланер над Сопот
Снимка: Десислава Йорданова

Още от малък всеки, повече или по-малко, мечтае да полети. Да се рее сред облаците, досущ като птиците, да наблюдава красотата на природата от високо. Някои хора не се разделят с тази си мечта цял живот. И тя винаги води дръзките мечтатели нанякъде – един е накарала да изобрети летателна машина, другиго да пробва полет с разтворен чадър, а трети е отвела в пилотската кабина.

Тази седмица "Българският пътеводител" ти предлага да пробваш нещо вече измислено – да полетиш с парапланер. Едно крило, изпълнено с въздух, седалка и много адреналин... и незабравим спомен. Това неповторимо изживяване може да се осигури навсякъде, където има чист склон и подходящ вятър.

Сред магията и легендите на Кърджали

Хилядолетия на бурни събития и разнолики обитатели са оставали своя дълбок отпечатък по земите на Източните Родопи. Само списъкът с обе...

Но може би едно от най-подходящите места са височините над град Сопот. Разположено в северната част на Карловската котловина, градчето с надвисналите над него планински възвишения привлича погледа отдалеч. Тук реещите се парапланеристи в небето са обичайна гледка от доста години. Много любители и професионалисти в парапланеризма са оценили местните условия. Наред с релефа и метеорологичните дадености помага и близкия седалков лифт, който отвежда до върха – за нереално красиви гледки и за излитане. А там съветите на инструкторите са: следвай птиците и се наслаждавай. Добре ще е предвидливо да забравиш фотоапарата и се отдадеш напълно на чувството за свобода, на уникалния шанс да наблюдаваш природата, живота отвисоко и да видиш как изглеждат птиците в полет... отгоре. Ще имаш възможност да избереш различни видове полет – височинен, акробатичен, панорамен. За изпълнението им ще се погрижи инструктора ти. Ще е нужно да му се довериш – той ще ти е компания през цялото време. Така летят начинаещите.

Снимка: Десислава Йорданова

За съвсем запалените по парапланеризма се провеждат курсове, но ако си сред тях, вероятно го знаеш. И след като преминеш обучение, може да полетиш и сам. Но има хора, които са стигнали още по-далеч – намерили са в летенето своето признание. Те обучават ентусиасти, придружават начинаещите в небето, участват в състезания, поставят дори рекорди. Ако сте от смелите търсачи на силни усещания или просто любопитен и решите да се отдадете на предизвикателството – то с най-голямата доза сигурност на света летенето ще ви осигури незабравим спомен. То е не просто докосване на облаците с ръка, не само вкусване от свободата на птиците, но много повече.

Природа, красота, вятър, скорост, спирали във въздуха... и много адреналин.

Туристи в собствения си град - София

Неделя. Ден за почивка. Единственият за тази седмица. И как най-често прекарваме един такъв ден? В бързане да приведем в ред къщата, да...

А когато приземите тялото и духа си, имайте предвид, че в района на Сопот можете да разгледате много забележителности. В този край са родени хора, чиято мисъл не е имала покой и спирачки, чиято смелост е вдъхновявала и окрилявала стотици, хиляди други.

Всички знаем, че в Сопот е роден патриархът на българската литература – Иван Вазов. И е добра идея да почетен неговото слово с посещение на родната къща-музей "Иван Вазов".

Снимка: Георги Йорданов

В съседното Карлово в тишината на спретнато каменно дворче е сгушен родният дом на Апостола на Свободата – Васил Левски. А в параклиса до къщата ще можете да се поклоните пред косите на Дякона.

Пътешествие до Еленската базилика - преди някой да я възстанови с итонг

Няма цялостна държавна политика, с която да се рекламира и маркетира селският туризъм в България. Това заяви преди три дни председателя...

В Калофер пък непременно отидете в родната къща на Христо Ботев. Изправяйки се пред историята, сътворена от него за пореден път ще настръхнете от разнолики емоции.

Както забравихте фотоапарата при полета, така отделете време за музеите, за да се потопите в историята и да стане тя част от вас. И защо да не развеете при следващото политане българския флаг от небето?

Автор: Петя Георгиева, Национален туристически клъстер "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия