Сред зеленината на Балкана и живите традиции на Елена

13900
Сред зеленината на Балкана и живите традиции на Елена
Снимка: Донка Попова

Град Елена и Еленският Балкан са от онези места, за които може да се каже всичко и да се види всичко - живописна природа, исторически места, съхранени традиции. Стръмните планински склонове и врязаните дълбоко речни долини на Балкана са сред виновниците околността на града често да бъде описвана с поетични думи, като прекрасна, великолепна, възхитителна, живописна... А през пролетта, когато планинските склонове са получили зеления си цвят, думите изглеждат недостатъчни. Ако искате да изпитате своето красноречие, заповядайте в Елена и нейния Балкан. Това е тазседмичното предизвикателство, което ви отправяме ние от "Българският пътеводител"

Тук ще имате възможност да се впуснете в който и вид туризъм да ви хрумне – колоездене, пешеходни преходи, исторически посещения, а при подходящи условия и ски приключения. В Еленския Балкан има изградени няколко екопътеки и редица туристически маршрути. Най-високият връх в Елено-Твърдишкия дял на Стара планина – Чумерна, със своите 1536 м височина често е цел на любителите на височини. Планинските пътеки отвеждат до чудати места – Марков камък, Христовски водопад, дървото „Слона“, Раюв камък и др. Пеш или с велосипед, струва си да се отиде до местността „Боаза“, заради нетрадиционните за тези височини растителни видове, както и защитените растения и живописните пейзажи. Пътят преминава през красиво дефиле и отвежда до чудесен горски водопад. Цел на планинската разходка може да бъде и Христовският водопад, разположен на р. Мийковска със стъпаловиден 15-метров пад на водата.

С парапланер над Сопот

Още от малък всеки, повече или по-малко, мечтае да полети. Да се рее сред облаците, досущ като птиците, да наблюдава красотата на приро...

Скалният феномен Марков камък се радва на хорския интерес от отдавна. Толкова отдавна, че от незапомнени времена съществува легенда за странното му местоположение – огромният скален къс стои сякаш специално закрепен върху няколко по-малки камъка на билото на рида.

Недалеч, южно от Марков камък се намира друга загадъчна скала – Раюв камък. Издълбаните в масивите наоколо символи говорят за отношението на древни народи към това място. А освен на техните следи оттук може да се насладите на прекрасната гледка към язовир „Йовковци“. Той е сред най-големите в страната и красиво допълва колоритността на Еленския регион с възможностите за риболов и отдих по бреговете му.

Скътан сред красивите планински склонове, град Елена е запазил в голяма степен своята самобитност и някогашен облик на будно възрожденско средище. Съхранените местни традиции „надничат“ от къщите на малките градски махалички. Във всяка къща може да се опитат типични ястия и напитки. Десетките грънчарски работилници от миналото днес имат свой представител – ателието на майстор-грънчар Валентин Димитров. В него освен да закупите някой ръчно изработен съд, можете да го направите и сами. Обучения и демонстрации предлага и дърворезбарската работилница в центъра на града.

И за да бъде престоят в Елена и околността още по-богат, има няколко места в самия град, които трябва да се видят. Сред тях е Даскаловницата – първото българско педагогическо училище, създадено през 1843 г. В Архитектурно-исторически комплекс на града са включени още църквите „Св. Никола“ и „Успение Богородично“, Часовниковата кула и поп Николовата къща. Общо 147 сгради паметници на културата има в Елена. Част от тях са с национално значение, други с местно. Посещението на която и да е от тях връща в минали времена и изпълва с гордост, а разходката по калдъръмените улички на възрожденската част на града край чудесните къщички и храмове, създава усещането, че тези времена не са отминали. Запазените традиции, творчеството на признати в цяла България местни народни писатели и поети, художници допринасят още повече за богатството – духовно и материално, на този край. 

По стъпките на смелите сливенски войводи

Подвизите на стотици смели българи, тяхната дързост и вяра са пазили родния дух, копнежа по свободата и надеждата през дългите години н...

Автор: Петя Георгиева. Национален туристически клъстер „Българският пътеводител

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия