Страсбург - пътуване до настоящето

13630
Страсбург - пътуване до настоящето
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Едновременно древен и модерен, старинен и красив, Страсбург е несъмнено задължително място за туризъм, ако се намирате във Франция. Тук на всяка крачка ще срещнете различни малки и големи очарования, а в лицето на местните хора - ще получите упътвания и вежливост, ако не знаете къде отивате.

Цялата централна част на града, заобиколена от река Ил, е под закрилата на ЮНЕСКО. Буквално на една ръка разстояние от симпатичните малки заведения са институциите на Европейския съюз, а неповторимият стил на сградите, в които се вплитат различни архитектурни форми от епохите, ще ви помогне да се потопите в неподражаема атмосфера.

В исторически план градът е преживял наистина много. В добавка към това централното географско положение на Страсбург играе съществена роля в определянето му за седалище на някои от най-важните институции на Европейския съюз. Тук се намира Европейският парламент, Съветът на Европа, Съдът за човешките права, както и Европейският омбудсман. Сесииите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също се провеждат в Страсбург.

Като център на областта Елзас (Алзас), градът е изключително силно повлиян както от най-добрите френски, така и немски традиции. Тук ще чуете много от жителите да говорят на елзаски, който всъщност е диалект на немския език, но с немалко френски заемки. По официални данни населението достига до 250 000 души, но предвид, че в Страсбург има много млади хора от всички страни по света заради университетския център, броят на живеещите е възможно да е и по-голям. Като не броим туристите, разбира се.

Страсбург е разположен на левия бряг на река Рейн. С други думи - на границата с Германия. Историята на този необикновен град започва далеч назад във времето. Интересно е, че през 842 г. тук са произнесени знаменитите Страсбургски клетви – договор между Шарл Плешиви и Лудвиг Немски срещу брат им Лотар. Това споразумение на практика очертава политическите граници на Западна Европа за векове напред. По-малко от век по-късно, през 925 г., Страсбург влиза в състава на Свещената римска империя.

Повече от 1000 г. след тези събития градът непрекъснато сменя принадлежността си. Времената са бурни - и в религиозно, и в политическо, и в икономическо отношение. Страсбург се превръща в люлката на едно от най-влиятелните течения в Европа - хуманизма. По-късно градът се утвърждава и като особено значим център за мощното религиозно движение на Реформацията.

Именно в Страсбург се ражда една велика идея, променила живота ни - Гутенберг разработва концепцията си за печатарската преса. Градът непрекъснато е разменна монета между Франция и Германия. Ту част от едната, ту част от другата държава, Страсбург успява да извлече най-доброто от културните традиции на двата народа. За да остане завинаги във Франция в най-ново време.

Забележителната катедрала "Света Богородица", 18-метровият астрономически часовник, кварталът "Малката Венеция" и площад "Клебер" са само начални дестинации в списъка от местата, които задължително трябва да посетите, когато пристигнете в Страсбург. Неповторимата атмосфера на малките и скътани улички, величието на готическия стил и семплите традиции в характерните френски къщички покрай реката ще ви накарат да се почувствате като герои от приказка.

Със своите 580 км велоалеи, Страсбург е първият велоград във Франция. Тук е изградена и най-дългата трамвайна мрежа в страната. Разходката с влаковете през града е като пътуване от миналото към настоящето, в което всеки може да открие по нещо за себе си.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия