В зелената прегръдка на Витоша

3399
В зелената прегръдка на Витоша
Снимка: Десислава Йорданова

Най-често имаме нужда някой, нещо да ни разтърси, да ни извади от ежедневното тъпчене в един и също коловоз. Така сме по-склонни да извършим смислено дело, което да ни зареди и вдъхнови. Поне за известен период от време. Всеки от нас по-рядко или по-често е имал доброто намерение да отдели един ден за разходка сред природата, но най-често е приключил само с плановете си. Понеже знаем, че са малцина ентусиастите, които успяват да изпълнят тези си цели, за края на седмицата "Българският пътеводител" ще опита да ви даде още някоя причина да излезете.

Витоша – стърчи над София, фигурата ѝ предлага фантастични гледки и позволява на погледа и ума да се разнообразят от сивия градски пейзаж. Нейната свежест, зеленина или снежна белота са разположени уникално близо до столицата. Но колкото и удобно да се намира планината, сред нас има твърде много хора, които така и не успяват да се разходят по нейните склонове.

Югоизточна Турция: "Щастието трябва да се живее бавно"

Има едно непреодолимо и в същото време простичко усещане, когато човек потегли на изток от Истанбул. Усещането, че тук се случва живият...

На 22 април е най-големият нерелигиозен празник в света – Денят на Земята. Тази година неговото мото е „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим”. Много организации и в България и по света инициират залесявания на различни места. Залесяване ще има и на Витоша. Край финала на ски писта „Витошко лале“ ще бъдат засадени 200 дръвчета. Тръгването е от 9:00 ч. от площада на кв. „Драгалевци“. Така че, ето ви един повод да излезете и дори да оставите нещо след себе си. А, ако Витоша ви е далеч, проверете за подобни инициативи и във вашето населено място.

А ние ви предлагаме още няколко места за посещение на Витоша. Разбира се, всеки планински първенец има особена притегателна сила, която отвежда до върха куп ентусиасти. С тази тайнствена сила е надарен и Витошкия челник – Черни връх. От неговите 2290 м се разкрива прекрасна гледка към Софийско поле, Рила и Стара планина. Колекционерите на печати от Стоте туристически обекти могат да се сдобият с такъв от метеорологичната станция на върха.

Снимка: Мирослава Дерменджиева

Не толкова високо, но и не по-малко атрактивна е и друга точка на Витоша, притегляща с красотата си – Боянския водопад. Пръските му понякога може да се видят от центъра на София. А на своите гости водопадът предлага прохлада, удовлетворение и спокойствие.

6 прекрасни места, които не искат да ги посетите

Живописни селца, райски плажове, вековна архитектура – нищо не е вечно. Особено ако е застрашено от орди ентусиазирани туристи. ...

Снимка: Десислава Йорданова

Спокойствието на духовната обител е събрано в Драгалевския манастир. За своето над 600 годишно съществуване той е пълен и с истории.

Недалеч от едно от най-подходящите места за пикник – Дендрариума е разположен Музеят на мечката. Той показва начина на живот, биологията и други интересни факти за кафявите мечки.

Витоша е абсолютно богатство на извори, на туристически маршрути, на свежест, на хижи, на подходящи места за пикник. Има си и върхове за покоряване, и места за почивка за не толкова запалените планинари. А сега е толкова притегателно зелена... Като цяло притежава достатъчно причини да започнем с изпълнението на новогодишното си обещание да прекарваме повече време сред природата. Пък и не са много случаите, в които ще ни се удаде шанс да се разхождаме по някогашен вулкан...

С парапланер над Сопот

Още от малък всеки, повече или по-малко, мечтае да полети. Да се рее сред облаците, досущ като птиците, да наблюдава красотата на приро...

Автор: Петя Георгиева, "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия