Вълшебната река, която тече в пет цвята (СНИМКИ+ВИДЕО)

98010
Вълшебната река, която тече в пет цвята (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте късметлии може да се окажете на правилното място в правилния момент, за да станете свидетели на нещо, което се случва само тогава, когато всички фактори са в перфектен баланс. Само в определен период от годината тази приказна река разкрива пред туристите многоцветната си природа.

Много хора я наричат “Течната дъга”, поради разнообразието от жълти, черни, зелени, сини и червени цветове. Това е реката “Каньо Кристалес” в Колумбия, чиято невероятна красота се дължи на мъховете и растенията по нейното дъно, които в определен период от годината цъфтят и създават тази колоритна гледка.

През по-голямата част от годината “Каньо Кристалес” не се различава от другите реки – скалисто дъно, което е покрито със зелени мъхове видими през кристално-чистата вода. За кратък период обаче, реката буквално “разцъфва” в експлозия от цветни палитри. Това е времето между сухия и влажния сезон, когато нивото на водата не е много високо, а уникалните видове на растението “Макарена клавигера”, покриващи нейното дъно, придобиват неописуем червен цвят.

Това се случва само в паузата между сезоните, защото по време на влажния период, водите са много дълбоки и се движат много бързо, поради което не позволяват на слънцето да достигне до растението и то да придобие червения си цвят. През сухия период пък, количеството на водата не е достатъчно, за да поддържа растителния живот в реката. Въпросното време, когато туристите могат да се насладят на палитрата от течни цветове, са няколкото седмици между септември и ноември.

Това чудо на природата е разположено в трудно достъпна с превозно средство местност. За тези, които искат да я видят, могат да летят до близкия град Ла Макарена. На кратко разстояние е националният парк “Серания де ла Макарена”, където е разположена реката. За няколко години районът е бил затворен, заради проблеми с партизаните, но сега няколко туристически агенции предлагат екскурзии до тази красива местност, като реката се достига пеш и чрез яздене под ръководството на лицензиран водач. 

Все още не се предлагат туристически дейности в района и по реката, освен ходенето и разглеждането на приказната околна природа, както и на течната цветна палитра на водите. Според местните е възможно плуването в ограничена част от реката, където могат да се достигнат и много скрити кътчета. Невероятните цветове на подводните растения, както и разликите в дълбочината на водите не може да се опишат с думи.

Реката е лишена от наличие на риба, поради скалистата природа на нейното дъно. Местните власти полагат неимоверни усилия за опазване на чистота в района и за запазване на природните ресурси. Местността е защитена, поради което можете да снимате колкото си искате, но ако решите да замърсявате околната природа, то глобите са солени. Не е разрешено и нощуването в района, както и приготвянето на храна на открито. През миналата година е отчетена рекордна посещаемост на тази уникална местност – над 4000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Забраняват достъпа до една от най-странните природни забележителности в света

Евтини дестинации, които да посетим за Великденските празници (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com