Златни спомени от Златоград

10794
Златни спомени от Златоград
Снимка: Димитър Руйков

Традиционни обичаи, автентични предмети и обстановка задвижват машината на времето в най-южния български град с име на благороден метал – Златоград. Скъпоценна история пази това място. Достигаме до нея благодарение на възрожденския квартал, на първия частен етнографски комплекс, на старите църкви, на запазените традиции. Място, идеално за посещение в края на една работна седмица. Каквато и причина да намерите да потеглите към Златоград, „Българският пътеводител“ ви приветства за това решение и ще ви упъти накратко до някои от най-интересните места за посещение в града и района.

Започваме с Етнографския ареален комплекс. Той представлява музей на открито, който показва града преди 100 години. Всъщност, това е цял възрожденски квартал с автентичните къщи, с действащите занаятчийски работилници, гостилници, механи, предлагащи традиционни родопски ястия и напитки, историко-етнографска експозиция. В комплекса ще прекрачите прага на автентични родопски стаи. Ще видите традиционни сватбени носии, колекция от чанове, древни артефакти. А, ако се възползвате от възможността да получите беседа, ще научите много за бита на българите от онова време. В терзийската работилница ще разберете как се шият и ръчно се украсяват народни носии от различни краища на България. Ще научите и любопитния факт, че единствено тук се изработват ръчно орнаменти от гайтани и се бродира на крачна машина повече от 130 години. Изработването на гайтаните ще видите в гайтанската работилница. Златарска, дърворезбарска, сарашка, ножарска, грънчарска работилници ще бъдат следващите спирки от вашето пътуване във времето. В някои от тях можете лично да изработите вещ, в други да се сдобиете с майсторски произведен уникален предмет. Не бива да пропускате водните съоръжения. Те работят така, както са го правели преди столетие - валявица, тепавица, воденица – караджейка.

Снимка: Димитър Руйков

По стъпките на Васил Левски

Всеки българин носи „Апостола на свободата“ в сърцето си. Всеки чувства по свой начин признателността към решителния и жерт...

Не подминавайте и аромата на кафе, който ще ви застигне около кафенето „Стария град“ в началото на чаршията. Специалният ритуал на неговото поднасяне и приготвянето му ще ви оставят траен спомен. Кафето се вари върху нагорещен пясък. След като е готово и насипано в специални чашки, кафеджийката поставя 4 чаши в поднос, който умело завърта над главата си няколко пъти. За учудване на гостите чашите не помръдват от местата си и кафето в тях, също. И докато отпивате от гъстата, ароматна – уникална напитка, може би ще разберете каква е ролята на завъртането в този странен ритуал.

Етнографският ареален комплекс е част от Списъка на Стоте национални туристически обекти, така че ще можете да запълните с печат и обект с номер 86 в книжката си.

В града има още два квартала с възрожденски къщи. Можете да посетите също и църквата "Свето Успение Богородично", строена през Възраждането – 1834 г., и само десетина години „по-младия“ храм "Св. вмчк Георги Победоносец". Ако не си падате по подобни обекти, може би ще ви заинтригува Музейната сбирка на съобщенията, която е единствена в България.

Докосване до още по-далечното минало на тези земи предлага светилището “Белото каменье”, както и свещения за траките град Перперикон и светилището на Орфей при село Татул, които се намират в околностите на Златоград. Природната щедрост личи при скалните феномени Крокодила, Гъбата, Слона, Лъвската глава.

Асеновград и тайните на историята

Асеновград е най-известен с историята. Тя е дори негов символ. Издига се като продължение на самотна скала над река Асеница (Чая) в сев...

И така, неусетно сме се озовали в далечното минало на златоградския край, с много нови впечатления и истории, и с вкус на горчиво въртяно кафе.

Автор: Екип на НТК „Българският пътеводител“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия