Знаете ли кой е най-романтичният град в България ?

46691
Знаете ли кой е най-романтичният град в България ?
Снимка: iStock/Guliver

В България има много романтични градове, където може да отидете заедно с половинката си. На Северното Черноморие определено най-романтичното местенце е гр. Балчик. Там зад всеки ъгъл има очарователни гледки, градът е разположен терасовидно по брега на морето, а зад него има невероятно красиви и живописни бели скали. Именно това правят Балчик един от най-романтичните градове у нас.

Балчик е град с древна история и изключително богата култура. Първите заселници са траките и затова в музеите има много информация за тях, техния начин на живот, вярвания, бит и култура. През V в. пр. н. е. на територията на града е основана древногръцката колония Кронос, която в превод означава “извор”. Древните гърци се спират на това име заради многобройните извори, които са разположени на запад от града. Според легендите древногръцкото селище Кронос е преименувано на Дионисопол, защото морето е изхвърлило по тези земи статуя на Бог Дионисий, която предсказала, че селището е закриляно от Бога на веселието и виното Дионисий.

Университетска ботаническа градина-Балчик отбелязва 67 години

Нека видим какви забележителности предлага гр. Балчик:

В Историческия музей има над 20 000 движими културни ценности. Още за времето си през 30-те години на 19-ти век, музеят превъзхожда дори румънските музейни експозиции. От създаването на музея до ден-днешен на територията на общ. Балчик се правят множество археологически проучвания, разкопки и сондажи, като сред тях има и обекти с национално значение – античната надгробна могила в местността “Таушан тепе”, късноантичната крепост в кв. “Хоризонт”, античния храм на Понтийската майка на боговете – Кибела, средновековния биритуален некропол на територията на авиобаза Балчик, селището в местността “Дженни баир” и др.

Художествената галерия в Балчик е първата, която отваря врати за цяла Южна Добруджа, като през 1937г. е представена първата експозиция от десетки живописни творби с основна тема “Балчик и черноморското крайбрежие”. В изложбените зали на Художествената галерия се срещат творби на Светлин Русев, Владимир Димитров – Майстора, Бенчо Обрешков, Греди Асса, Никола Танев, Цанко Лавренов, Цветан Казанджиев, Ненчо Балкански, Иван Чернев, Стоян Венев, Атанас Михов, Иван Ненов, Едмонд Демерджиян и много други. Много интересна е колекцията от 14 живописни платна, която е дело на 11 румънски художници, които са рисували в Балчик по време на окупацията на Добруджа.

Знаете ли какво е старото име на Балчик?

На 10км. от Балчик се намира Текето – това е двуобреден молитвен дом на мюсюлманския светец Акязълъ баба и на неговия християнски двойник Св. Атанас. Според преданията там някога е имало манастир, който е бил превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а св. Атанас бил убит от турците, защото е защитавал вярата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия