В Дания децата се учат на солидарност в училище

3779
В Дания децата се учат на солидарност в училище
Снимка: Lidl

В училищата в Дания задължителен предмет за изучаване е този по „Солидарност”, който се преподава по един път седмично в „Час на класния ръководител“. В рамките на този час децата се учат да помагат на своите съученици и да им дават съвети при разрешаването на проблем, пред който са изправени.

Дания е една от страните, в която живеят едни от най-щастливите хора в света според доклад на ООН - важно проучване, което от 2012 г. класифицира нивото на щастие на жителите на 155 страни и което за седем поредни години поставя Дания сред първите три в класацията. Фактът, че преподаването на солидарност е задължително от 1993 г. в училищата в Дания, е фактор, който допринася за тези резултати.

Създаването на чувство на емпатията у децата помага за изграждането на здрави и искрени отношения с околните, предотвратява проявите на ненасилие в училище и подобрява резултатите им в клас. Часът по „Солидарност” помага на децата да растат уверени и е предпоставка за изграждането на лидерски качества като справедливост, инициативност и създаване на доверие. „Емпатичните тийнейджъри“ са предразположени да бъдат по-успешни, защото са по-ориентирани към целите си в сравнение с по-егоистичните си връстници.

В датските училища часът по „Солидарност” е предназначен за ученици на възраст от 6 до 16 години и е основна част от учебната им програма. Часът е също толкова важен, колкото и този по английски език или математика, например. По време на часа по „Солидарност” учениците обсъждат своите проблеми, свързани както с училище, така и с лични преживявания, и целият клас, заедно с учителя, се опитва да намери решение, основано на истинско изслушване и разбиране. А ако няма проблеми за обсъждане, децата просто прекарват времето си заедно, като се отпускат и се наслаждават на hygge - дума (и глагол, и прилагателно), която не може да бъде преведена буквално, тъй като е явление, тясно свързано с датската култура.

Hygge може да се определи като „умишлено създадена интимност“. В страна, където много рано се стъмва, често вали и времето е предимно мрачно, значението на думата hygge е призив към светлина, топлина и приятелство, създавайки споделена, приветлива и интимна атмосфера. Тя е основна концепция за датското разбиране за благополучие – изкуството да живеем уютно, насладата от малките радости. И също се превръща в световен феномен: Amazon продава повече от 900 различни книги по темата, а Instagram има повече от 3 милиона публикации с #hygge.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com