Финансовите резултати на United Group: Неотслабващ темп на печеливш растеж и трансформация

1836
Финансовите резултати на United Group: Неотслабващ темп на печеливш растеж и трансформация
Снимка: Vivacom

След последната среща на 27 май с инвеститори относно представянето за изминалото тримесечие, United Group обявава резултати за 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г.

Предвид значителното развитие на компанията от началото на 2020 г., United Group – водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа – уведомява заинтересованите страни за своето силно представяне спрямо стратегическите цели през този период.

TIDAL вече е наличен за абонатите и на другите държави, в които оперира United Group

От днес музикалната, стрийминг и развлекателна платформа TIDAL е на разположение на  абонатите на другите държави, в които оперира...

Като коментар за представянето на United Group, главният изпълнителен директор Виктория Боклаг заяви: „2020 г. беше една от най-трансформиращите години в нашата история, а 2021 г. изглежда също толкова важна. Положителните тенденции в оборота и EBITDA продължиха през цялата 2020 г. и 2021 г. Нашият стабилен растеж бе подкрепен от ключови придобивания, които откриха нови пазари за нас и които са в основата на продължителната лидерска позиция на United Group в региона като доставчик на телекомуникационни и медийни услуги. Виждаме значителни възможности за растеж на всеки нов пазар, както и полезни взаимодействия с останалата част от United Group”.

Навлизането на United Group в Хърватия, България и Гърция увеличи цялостно покритието на пазара, обслужван от компанията, до приблизително 40 милиона души. Проформа приходите значително се увеличиха, достигайки близо 2 милиарда годишно. В края на първото тримесечие услугите са нараснали с повече от 120% в сравнение с година по-рано, равняващи се на близо 11 милиона.

Въпреки че по-голямата част от увеличенията са постигати през придобивания, компанията успешно реализира и допълнителен растеж през този период. Това включва платена кабелна телевизия, телефония, мобилни мрежи и интернет, както и нарастващ дял на пакетни услуги. Органичният растеж през изминалата година е от особено значение предвид предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19.

Днес United Group е добре диверсифициран бизнес с водещи пазарни позиции в Сърбия, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, България и Гърция.

През първото тримесечие на 2021 г. българският оператор Vivacom генерира 29% от приходите на компанията, следван от Telemach Словения с 14%, гръцкия Forthnet също с 14%, SBB Сърбия с 13% и Telemach Хърватия с 10%. Telemach Босна и Херцеговина и Telemach Черна гора са допринесли по по-малко от 5% от приходите на United Group. Медийното подразделение на United Group – United Media отговаря за 13% от общите приходи на United Group през тримесечието.

Ексклузивно предложение от Vivacom – достъп до VoLTE мрежата на оператора за всички клиенти с модели на Apple - от iPhone 7 до iPhone 12 Pro Max

От днес всички клиенти на Vivacom, които разполагат с iPhone, могат да ползват VoLTE в мрежата на оператора, а клие...

Най-големите приноси към консолидираната EBITDA през тримесечието идват от Vivacom (34%), SBB (17%), United Media (14%) и Telemach Словения (13%).

United Group реализира значими постижения на всеки от новите пазари, на които е навлязла през последната година. През първото тримесечие на 2021 г. United Group ребрандира Tele 2 Хърватия в Telemach Хърватия и стартира нова стратегия за бизнеса, като внедри опита си с изключително успешната интеграция на словенската Tušmobil, вече Telemach Slovenia. Това включваше и разработването на първата хърватска 10G оптична мрежа, предоставяща супербърз широколентов интернет.

През първото тримесечие на 2021 г. United Group представи и нова стратегия за Vivacom в България, която съдържа подновяване на бранда Vivacom и въвеждане на платформата на United Group – EON, една от най-популярните телевизионни и интернет платформи в региона.

Компанията също реализира придобивания в България в края на 2020 г. и началото на 2021 г., за да подсили бизнеса на United Media. Те включваха най-голямата медийна компания в страната – Nova Broadcasting Group и вестникарския бизнес “Вестник Телеграф“.

На други пазари в края на 2020 г. Telemach Словения се превърна в лидер в страната по шириколентов интернет достъп, което я прави една от малкото алтернативни оператори в Европа, успяла да надмине бившия монополист на своя пазар. Компанията успешно увеличи своя пазарен дял в мобилните комуникации до около 25%, преминавайки впечатляващия брой от 600 000 потребители.

Истински неограничени 5G планове - неограничена скорост и достъп до мрежата от пето поколение на Vivacom с плановете Unlimited

Vivacom стартира лятото с изключително предложение към своите потребители - от днес, 01.06.2021 г., до 31.08.2021 г. телекомът премахва...

Положителната динамика на растежа на United Group се основава на устойчива инвестиционна програма, които също я подготвят и за по-нататъшен растеж. Капиталовите разходи за цялата 2020 г. са нараснали с 57.3% до 310.2 милиона евро, а през първото тримесечие на 2021 г. – с 57.9% до 91.3 милиона евро.

Компанията продължава да инвестира в региона както във фиксирани и мобилни мрежи, така и в медийния бизнес. Това включва програма за 500 милиона евро, обявена през март, която да подкрепи нейното превръщане в мрежа от следващо поколение в Югоизточна Европа, за да ѝ позволи да предостави нови ултра широколентови и 10Gbps услуги за милиони допълнителни частни и бизнес клиенти.

United Group ускорява разгръщането на 5G мобилни услуги в Югоизточна Европа, като инврестира 51.6 милиона евро за придобиване на нови честоти за Telemach Словения в търга за 5G в Словения и 2.3 милиона евро в българския 5G търг. И двата търга се състояха през април.

В края на 2020 г. United Group навлезе и в електронната търговия със стартирането на платформата Shoppster.com в Сърбия и Словения. Чрез тази различна инициатива United Group се стреми допълнително да се възползва от уникалната си телеком и медийна екосистема и да създаде нови приходни линии в това бързо развиващо се и вълнуващо пространство.„Положителните тенденции продължават отвсякъде. Ние сме много оптимистични относно бъдещето на компанията и предприемаме проактивни стъпки, за да съобразим бизнеса си с бъдещото развитие,“ каза Боклаг

Консолидираните финансови резултати са за 2020 година, приключила на 31 декември 2020 г., и за първото тримесечие на 2021 г. Приходите за 2020 г. са се увеличили с 56.5% до 1,161.3 милиона евро от 741.8 милиона евро през 2019 г., а приходите за първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили със 126.5% до 439.4 милиона евро от 194 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г. Отчитайки приноса на придобитите компании през финансовата година, годишните приходи (PF L2QA) към март 2021 г. възлизат на 1 928 милиона евро.

Две награди „Златно сърце“ за Vivacom

Vivacom получи две отличия по време на седмото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност &b...

Коригираната EBITDA (печалба преди лихва, данъци и амортизации) се увеличава с 52.5% до 481.3 милиона евро през 2020 г. от 315.6 милиона евро през 2019 г.. През първото тримесечие на 2021 г. коригираната EBITDA се увеличава с 111.8% до 179.2 милиона евро от 84.6 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г. Също така, проформа с придобиванията, годишната коригирана EBITDA (PF L2QA) към март 2021 г. възлиза на 763 милиона евро.

Инвестициите (Капиталови разходи) се увеличават с 57.3% до 310.2 милиона евро през 2020 г. от 197.2 милиона евро през 2019 г., докато капиталовите разходи за първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 57.9% до 91.3 милиона евро спрямо 57.8 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г.

В резултат на това конвертираните парични средства (коригираната EBITDA минус капираловите разходи) достига 171.1 милиона евро през 2020 г. в сравнение със 118.4 милиона евро през 2019 г. За първото тримесечие на 2021 г. достигат 87.9 милиона евро сравнено с 26.8 милиона евро за първото тримесечие на 2020 г.

Допълнителна информация за представянето на компанията може да бъде намерена на уебсайта на United Group ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide