Норвегия: Facebook трябва да бъде глобен за незаконно прехвърляне на данни

2863
Норвегия: Facebook трябва да бъде глобен за незаконно прехвърляне на данни
Снимка: iStock

Компанията Meta Platforms, която е собственик на Facebook, трябва да бъде глобена за това, че продължава да прехвърля лична информация на европейци към САЩ в нарушение на знаково съдебно решение на ЕС. Това заяви норвежкият орган за защита на данните пред своите колеги, предаде БГНЕС.

"Няма да има никакъв стимул да се действа в съответствие" със законите на ЕС за трансфер на данни, ако регулаторите не наложат глоба на американския технологичен гигант, заяви норвежкият орган Datatilsynet в частично редактиран документ, получен от POLITICO съгласно законите за свобода на информацията.

Apple е лошата новина за приходите на Facebook

Социалната мрежа Facebook за първи път в историята си отчете спад на приходите - за второто тримесечие те са намалели с 1% до 28,8 млрд...

Органът е един от европейските регулатори, които реагират на проекторешението на Ирландската комисия за защита на данните от юли, което нарежда на Meta's да прекрати използването на правен инструмент, наречен стандартни договорни клаузи (SCC), за прехвърляне на данни през Атлантическия океан - всичко от семейни снимки до информация за заплатите.

Ирландското проекторешение е в изпълнение на съдебно решение от 2020 г., с което Съдът на Европейския съюз отменя споразумението между ЕС и САЩ за предаване на данни, наречено "Щит за поверителност", и затяга изискванията за използване на други механизми за предаване на данни като SCC, тъй като те биха изложили европейците на натрапчиво наблюдение от страна на САЩ.

"Въз основа на фактите по делото не виждаме как [Meta] би могла да продължи предаването на лични данни след решението по делото Schrems II, ако беше действала в съответствие с ОРЗД", се казва в норвежкото възражение. Според него нарушението на правилата на ЕС за предаване на данни от страна на Meta е "особено сериозно".

Норвежкият документ подсказва, че регулаторът иска да отиде по-далеч от Ирландската комисия за защита на данните, която през юли реши да блокира прехвърлянето на данни на Meta от ЕС в САЩ, но не спомена за глоба за нарушенията.

"Докато заповедите, ограниченията и забраните като цяло целят да гарантират, че бъдещото обработване на лични данни се извършва в съответствие с ОРЗД, санкции като административните глоби са насочени към нарушения в миналото и носят наказателен елемент", се казва в документа. Говорител на ирландския орган заяви, че случаят е в ход и че би било "неуместно" да се коментира.

За пръв път Meta обяви по-ниска печалба

Приходите на американската компания Meta за второто тримесечие на 2022 г. за пръв път са по-ниски от тези за същия период на минал...

Meta многократно е заявявала, че решение, блокиращо трансферите ѝ, ще я принуди да закрие предложенията си във Facebook и Instagram в Европа, но до окончателното решение остават месеци.

Ирландският регулатор е длъжен да включи коментарите на други европейски регулатори, включително на Норвегия, в решението си и може да се наложи да задейства официален механизъм за разрешаване на спорове, ако не може да разреши възраженията, което ще забави процеса с поне още един месец.

Meta също така все още може да обжалва финализираното ирландско решение, което отново ще отложи необходимостта от задействане на затъмнението на Facebook и Instagram в Европа.

Процесът дава на представителите на ЕС и САЩ критични месеци, за да договорят нов трансатлантически пакт за данни, който да замени вече несъществуващия Щит за защита на личните данни. Преговарящите планират да сключат нова сделка през първото тримесечие на 2023 г. Когато бъде сключено такова ново споразумение за данните между ЕС и САЩ, Meta и хиляди други компании ще могат да използват това споразумение, а не SCC, за да пренасят законно информация за хората през Атлантическия океан.

Говорител на Meta заяви, че "този въпрос е свързан с конфликт на законодателството на ЕС и САЩ, който е в процес на разрешаване. Приветстваме споразумението между ЕС и САЩ за нова правна рамка, която ще позволи непрекъснатото прехвърляне на данни през границите, и очакваме, че тази рамка ще позволи на нас и на други хора да поддържат връзките между семействата, общностите и икономиките."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide