Стават ли по-умни градовете в България?

3162
Стават ли по-умни градовете в България?
Снимка: Vivacom

В последните години в България наблюдаваме нарастващ интерес към концепцията за умни градове и внедряването на иновативни технологии в градската среда. Но какво означава да бъде "умен град" и какви са реалните постижения в у нас?

Умен град е град, който използва различни технологии и интелигентни системи за оптимизиране на управлението на градската инфраструктура и подобряване на жизнения стандарт на гражданите си. Това включва използването на информационни и комуникационни технологии, интернет на нещата (IoT), анализ на големи данни, сензори и други иновации, които събират, обработват и използват информация за подобряване на градската среда и оптимизиране на процесите в различни сфери на обществения, социалния и икономическия живот.

Близо 40% от ръководните позиции във Vivacom са заети от жени

Вече над 30 години анализатори изследват ефективността на разнообразните екипи в корпоративна среда и доказват, че разнообразната и при...

„В България вече има редица успешно реализирани проекти в областта на умните градове. Ние активно сътрудничи с над 130 общини в страната, включително Столицата и областните градове, за внедряване на умни решения в различни сфери“, споделя Никола Гечев, директор “Корпоративни продажби” във Vivacom. „Тези проекти включват управление на обществения транспорт, градско видео наблюдение, професионални WiFi решения, умно паркиране, умно сметосъбиране, контрол на достъпа, мониторинг на качеството на въздуха, дигитално образование, електронна администрация и телемедицина. Тези умни решения имат за цел да подобрят живота на гражданите, да оптимизират функционирането на градовете и да осигурят по-ефективни и удобни услуги“, допълва той.

Но не само това, внедряването на умни технологии в градовете има и дългосрочен устойчив принос за ок олната среда. Те помагат за повишаване на ефективното използване на ресурсите, насърчаване на иновациите, оптимизиране на транспортната логистика и цифровизация на операциите. Това води до възстановяване на биологичното разнообразие, намаляване на замърсяването на околната среда и опазване на човешкия живот.

За да изградят успешни умни градове, органите на местното самоуправление и технологичните компании трябва да сътрудничат в тясно партньорство. Необходимо е да се избират и внедряват подходящите технологии, които да отговарят на конкретните нужди и предизвикателства на градовете. За тази цел, компании като Vivacom използват събирането и анализа на данни, както и създаването на цифрови модели – т.нар. дигитални близнаци, за да се симулират различни сценарии и да се прецени ефектът от внедряването на технологични решения.

Въпреки че умните градове в България все още са в процес на развитие, те вече показват потенциала си да подобрят качеството на живот на гражданите и да създадат по-устойчиви и иновативни градски среди. Стъпка по стъпка, страната се движи в посока на по-умни и модерни градове, които са готови да се справят с предизвикателствата на нарастващото население и бъдещите потребности на обществото.

Vivacom посреща 50 стажанти в юбилейното издание на Лятната си стажантска програма

Първата група от 24 стажанти стартираха своя път в юбилейното 20-о издание на Лятната стажантска програма на Vivacom. През следващите 3...

„Развитието на решения за умни градове продължава да се разширява и да се променя, като нови сфери на иновации и приложения се появяват постоянно. Разбира се, във Vivacom следим всички световни технологични тенденции, но и работим съвместно и с общини и регионални администрации, за да идентифицираме по-точно техните нужди и предизвикателства“, споделя за плановете на компанията г-н Гечев.

А това са сферите за развитие на умни решения, по които вече активно се работи:

  • Управление на енергията и умно улично осветление: използване на сензори, анализ на данни и автоматизация за оптимизиране на енергийната ефективност на сгради, осветление на уличната мрежа и електрическите мрежи. Успешни примери са Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Община Баните.
  • Устойчив транспорт: Разработването на интелигентни системи за управление на трафика, подобряване на градския обществен транспорт, използване на споделени превозни средства и разработка на инфраструктура за зареждане на електромобили. Подобни проекти са осъществени в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Плевен, Варна, Сливен, Благоевград.
  • Управление на отпадъци: Решения за подобряване на ефективността на събирането и рециклирането на отпадъците, оптимизиране на маршрутите на сметосъбирачните превози и сензори за наблюдение на нивата на отпадъците в контейнерите. Добри примери за това има в София и Бургас.
  • Управление на водните ресурси: технологии за наблюдение и предотвратяване на изтичания, оптимално ползване на вода в градските зелени площи и оптимизиране на системите за доставка на питейна вода.
  • Интерактивна градска инфраструктура: сензори и технологии за по-добра комуникация и взаимодействие с гражданите, в т.ч. предоставяне на актуална информация за транспорта, околната среда, наличността на паркинг места и други полезни услуги.
  • Градско видео наблюдение с елементи на AI: цифрови системи за мониторинг и контрол, решаващи проблеми в сферата на сигурността и вътрешния ред и по отношение на спазването на закона за движение по пътищата. Успешни примери има в Бургас, Благоевград, Пловдив, Плевен, Ловеч, Козлодуй, Силистра, Никопол, Тутракан, Трявна, Кирково, Чирпан, Червен бряг, Поморие, Созопол, Търговище, Никопол, Дряново, Средец и др.

„Това са само част от смарт решенията, които вярвам, че ще продължат да променят градската среда и начина, по който живеем, за да ни помогнат да бъдем по-ефективни, да пестим време, но и да намалим въглеродния отпечатък и да бъдем по-устойчиви и отговорни към околната среда“, допълва г-н Гечев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Забавление без ограничения – премиерни филми и сериали в програмата на VIVACOM Arena през май

Летният стаж във Vivacom и неговите предимства

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide