10 знака, че не се грижите добре за себе си

12274
10 знака, че не се грижите добре за себе си
Снимка: iStock

Често тялото си го приемаме за бонус и не винаги се грижим добре за него. Искаме да бъдем перфектни за всеки и всичко, а пренебрегваме собственото си здраве. За щастие, когато нещо не е наред, организмът ни намира начин да го покаже.

10 признака, че не се грижите добре за тялото си

1. Често страдате от простуди и настинки. Имате спад в имунитета, което се дължи най-често на хроничен стрес, липса на физическа активност, дефицит на минерали и витамини. Трябва да промените начина си на хранене. В сезона на повече настинки и грипове е добре да приемате допълнително витамини.

2. Трудно се концентрирате и забравяте. Проблемите с паметта се дължат не само на възрастта. Възможно е да се дължи на дисбаланс на хормоните от щитовидната жлеза, проблеми с чревния микробиом и други.

НАЙ-добрата храна за разреждане на кръвта

3. Не спите достатъчно и сънят ви не е пълноценен. Това е още един знак, че не си обръщате достатъчно внимание и не се грижите добре за себе си. Заспиването късно може да се дължи на работа, гледане на филми или натрупани негативни емоции.

4. Лесно се изнервяте, което може да се дължи на хормонален дисбаланс. Нервността показва, че не се грижите добре за психическото си здраве. Дължи се и на лоша диета, както и липса на движение.

5. Не пиете достатъчно вода. Организмът има редица сигнали, с които да покаже, че не е достатъчно хидратирано. Сред тях са фалшивия глад, влошаване на състоянието кожата, запек, инфекции на пикочните пътища и други.

6. Твърде критични сте към себе си. Да, самокритиката е нещо чудесно, но тя трябва да бъде в разумни граници. Ако си казвате постоянно, че нищо не можете, не умеете или няма как да се справите с нещо, то определено това не е здравословно. Не само, че вредите на себе си в емоционално състояние, но също така не си правите услуга и в здравословен план.

Лекар: Само 1 лъжица от тази храна ще ви набави необходимото количество калций за деня

7. Постоянната умора също е признак на дехидратация. Тя може да се дължи и на прекалена консумация на вредни храни, висока кръвна захар, прием на малко калории, проблеми с щитовидната жлеза и други подобни проблеми.

8. Менюто ви е изградено предимно от нездравословни храни, като тестени изделия, шоколади и други подобни. Това не означава, че трябва да ги спрете напълно, но не трябва храненето ви да се състои само от тях.

9. Емоционалното хранене също е на основа на чувствата ви. Това е грешно, тъй като когато сте изнервени постоянно търсите нещо вредно за хапване. Вместо това се опитайте да изпиете чаша вода. Важно е да се грижите добре за духа си, тъй като здрав дух, здраво тяло.

10. Отслабвате или напълнявате без спорт и диета. Тук най-вероятно се касае за стрес и то когато ви е в повече. В тези случаи е добре да потърсите за скрит здравословен проблем, особено ако отслабвате без нищо да правите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com