5 храни, които не е добре да миете преди готвене

5620
5 храни, които не е добре да миете преди готвене
Снимка: Pixabay.com

Още от детството сме научени да мием всичко, което консумираме. Много малко хора обаче знаят, че понякога този навик причинява повече вреда, отколкото полза. Измиването на някои хранителни продукти води до разпространението на бактерии и други негативни последици. Ето как да приготвите правилно храната и да предотвратите допускането на ежедневни грешки.

Яйца.

Яйцата са покрити със специално вещество, което ги предпазва от бактериално замърсяване. Водата унищожава тази защита. Ето защо не трябва да миете яйцата.

Пилешко месо.

Бактериите на прясното пиле са опасни за нашето здраве. Най-добре познатата от тях е салмонелата. Много хора смятат, че миенето на пилето преди готвене помага за разрешаване на проблема, но това не е така. Водата способства за разпространение на бактериите по кухненската мивка и ръцете. Ако започнете да готвите пилешкото месо веднага, те могат да умрат. Според професионалните готвачи по-добре да варите пилето два пъти: след като водата кипне, трябва да я смените и да продължите с топлинната обработка.

Месо.

Също както пилешкото, не трябва да миете и прясното месо (говеждо, свинско, телешко, агнешко), защото по този начин позволявате на бактериите да се разпространят по кухненската мивка и ръцете ви. Може да се отървете от бактериите с помощта на високите температури. Преди готвене използвайте салфетка, за да премахнете сока от повърхността на месото. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

Научете този лесен трик за печене на кестени

Щом настъпи есента, из въздуха започват да се носят вкусни аромати и един от тях е този на печени кестени. Освен че са изключително вку...

Паста.

Професионалните готвачи смятат, че измиването на този вид тестени изделия трябва да бъде определено като незаконно, защото водата премахва нишестето, което помага за по-ефективното усвояване на соса. Може да изплакнете пастата само след варене, в случай че искате да я използвате за приготвяне на салата или при техника за пържене в уок тиган.

Гъби. 

Не трябва да държите гъбите под течаща вода дълго време или да ги накисвате: те попиват голяма част от течността. По-добре е да ги изплакнете и да ги подсушите с кухненска хартия. Правете това само преди готвене. В противен случай те могат да се развалят и да загубят своята еластичност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com