5 известни подправки, които могат да навредят на здравето ви

3470
5 известни подправки, които могат да навредят на здравето ви
Снимка: iStock

Без подправки е трудно да си представим приготвянето на повечето ястия. Невероятно, но подправките могат и да вредят.

1. Дафинов лист

Добавяме дафинов лист, като правило, към бульони, когато готвим супи или сосове. Придава на течните ястия уникален вкус, има антисептични и противовъзпалителни свойства, повишава апетита. Но е противопоказан при хора с гастрит, язва, панкреатит, холецистит и други стомашно-чревни заболявания, както и при хора със сърдечни патологии и бъбречни заболявания.

2. Канела

Канелата също може да се припише на броя на любимите подправки - добавя се към напитки (чай, кафе ) и домашно приготвени сладкиши. Има хора, които дори добавят канела в супи и всякакви други ястия. Стабилизира имунитета, възстановява от стрес, отнася се до афродизиаци и антиоксиданти. В същото време прекомерната консумация на канела може да намали кръвната захар, да повиши кръвното налягане и да причини алергични реакции. Канелата не се препоръчва за бременни жени и деца под 4 години.

5-те подправки, които трябва да включите в диетата, за да отслабнете по-бързо

3. Кимион

Една от най-известните ориенталски подправки с редица полезни свойства и съдържа не само витамини, но и дъбилни вещества, етерични масла, фибри, дори алкохол. Известно е, че кимионът помага за облекчаване на спазми, тревожност, подобрява мозъчната дейност, затова е добра за профилактика на болестта на Алцхаймер. В прекомерни количества кимионът води до алергии, гадене, повръщане, обостряне на гастрит и/или стомашна язва. Сваля драстично кръвното и е в състояние да направи чревна непроходимост.

4. Карамфил

Като част от тази подправка са витамини от група В, бета-каротин, фибри, етерични масла, витамин С, магнезий, фосфор и калий. Карамфилът има противовъзпалителни и антисептични свойства. В древността се използвал като антивирусно и противогъбично средство. Но карамфилът не трябва да се употребява при обострени заболявания на стомаха с алергии, тъй като може да ги засили.

6 подправки, които ще ви помогнат да отслабнете за нула време

5. Ванилия

Вкусът на ванилията е познат на повечето от нас от ранна детска възраст, защото това е не само вкусът на пресни сладкиши, които са обичани от почти всички. Често се използва от домакините при приготвянето на домашни ястия, за да придаде този характерен, сладникав, приятен вкус и аромат. И вероятно всеки, който е опитал сладкиши с добавка на ванилия, е почувствал прилив на сила и подобряване на настроението след хранене.

Ванилията наистина допринася за производството на хормона на радостта и удоволствието. Подобрява не само емоционалното състояние, но и цялостното функциониране на нервната система, като има успокояващ ефект. Ванилията е естествен успокоител. Влияе благоприятно върху сърцето, ставите, устната кухина, както и ноктите, косата и кожата. Ограничете употребата на ванилия, ако имате главоболие, тъй като може да причини мигрена. Не е добре да се използва, ако имате алергия. Ванилията е противопоказана при системни кръвни заболявания и по време на кърмене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com