5 навика, които могат драстично да подобрят здравето на мозъка ви

2626
5 навика, които могат драстично да подобрят здравето на мозъка ви
Снимка: iStock

Колкото и важни да са мозъците ни за способността ни да функционираме, те не получават почти толкова внимание, колкото определени мускулни групи. Освен ако не се занимаваме със сериозно състояние, повечето от нас не изпитват симптоми на когнитивен упадък до средата на живота си.

Но грижата за мозъка е грижа за себе си. Това ще помогне на сърцето ви, ще ви предпази от други болести, ще ви направи по-свързани с други хора и по-оптимистични. Ще живеете по-дълго и по-добре. Кой не иска това?

Независимо дали сте на 20 или 60 години, това са пет навика, подкрепени от експерти, които можете да възприемете, за да дадете тласък на мозъка си:

Разходка с приятел

Постоянните физически упражнения са едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на мозъка си. Но не е нужно да сте триатлонист, за да извлечете ползите. Изследванията показват, че по-възрастните хора, които често се занимават с „ходене в свободното време“, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които не го правят.

Тройната заплаха срещу болестта на Алцхаймер е да се разходите с приятел. Получавате аеробни упражнения, които ще помогнат на мозъка ви, умствена стимулация от разговор и ако вашият приятел е съпричастен – можете да говорите за всичко, което ви притеснява.

Тази комбинация от физически упражнения, социална връзка и намаляване на стреса е мощен стимулатор на мозъка. Независимо дали си определяте седмична дата за разходка с приятел или се обаждате на близки всеки път, когато стъпите на тротоара, мозъкът ви ще ви благодари за компанията.

Медитация за 10 минути

Стресът е враг на здравословното функциониране на мозъка. Науката отдавна е установила, че излагането на хроничен стрес може да увреди хипокампуса и да наруши паметта ни. Тъй като животът скоро няма да стане по-малко стресиращ, добър инструмент за борба с безпокойството и безпокойството е редовната практика на медитация.

Стилът или методът на медитация няма толкова значение, колкото вашата последователност. Намерете нещо, което харесвате – водени визуализации, пеене на мантра, прости дихателни упражнения и направете активното намаляване на стреса част от ежедневието си.

Учени разкриха какво се случва с мозъка ни, когато прекалим с кафето

Водене на благодарност

Да бъдеш циник не е лошо само за настроението ти. Лошо е и за мозъка ви. Проучванията показват, че повтарящото се негативно мислене е потенциален маркер за повишен риск от деменция и когнитивен спад. Да се обучите да намирате сребърната подплата чрез практикуване на благодарност може да бъде мощна противоотрова, но промяната на начина ви на мислене не е лесна. Съчетаването на този навик с друга благоприятна за мозъка практика, като писане на ръка, може да бъде мощен удар един-два.

Не сте фен на воденето на дневник? Опитайте да пишете писма до любими хора като друг начин да работите с мозъка си, като комбинирате силата на почерка със социална ангажираност.

Вече наистина не пишем писма. Но много хора обичат да получават поща. Очевидно имате тази мозъчна здравна дейност като физическо писане, но също така получавате тази социализация и намаляване на стреса. Наистина е нещо положително да пишеш на някого и да се свържеш.

Лягане по едно и също време

Сънят играе решаваща роля за това колко добре функционират нашите мозъци. Докато се унасяме в страната на сънищата, мозъците ни работят усилено, като консолидират спомените и изчистват токсините, които изграждат когато сме будни.

Телата ни имат лимфна система, която изчиства всички гадни неща, но мозъкът я няма. Има синуси, през които текат кръв и цереброспинална течност. Изследователите откриха, че когато спим, има определени мозъчни клетки, които се свиват и набъбват, за да позволят на цереброспиналната течност да се оттича по-лесно и да изчисти всички боклуци, които сме оставили в мозъците си през деня.

Това откритие кара някои изследователи да повярват, че връзката между лишаването от сън и болестта на Алцхаймер има много общо с това, че не давате на мозъка си достатъчно време да изчисти тези токсини. Дори ако получавате само един час по-малко от препоръчителното количество сън всяка нощ, увеличавате риска от деменция.

Най-добрият начин за борба с лишаването от сън? Спазвайте постоянно време за лягане, което позволява поне седем часа сън.

Лекар: Тези храни са най-полезни за мозъка на пенсионерите

Избиране на нов отборен спорт

Ученето е друга ключова част от здравословното функциониране на мозъка. Но усвояването на нов език или умение не е единственият начин да свършите работата. Ако наистина искате да държите мозъка си на крака, експертите препоръчват всяко социално хоби, което има физически компонент. Независимо дали се присъединявате към йога студио, посещавате курс по бални танци или играете баскетбол с приятелите си, всяка дейност, която съчетава физическа активност, учене и социална ангажираност, е гарантиран стимул за мозъка.

Хората са социални същества по природа и изследванията продължават да подкрепят идеята, че взаимоотношенията са полезни за нашия мозък. Едно проучване установи, че значимата социална ангажираност с приятели, членове на семейството и дори непознати може да намали загубата на сиво вещество (мозъчната тъкан, отговорна за нормалното ежедневно функциониране) и свързания когнитивен спад.

Така че, ако сте ограничени в това, което можете да правите физически, изберете всяко хоби, което съчетава учене и социално взаимодействие. Играта на бридж и ма-джонг, например, може да бъде също толкова стимулираща за ума, колкото и присъединяването към отбор по баскетбол.

Подобряването на здравето на мозъка ви не трябва да означава основен ремонт на живота ви. Най-важната част е намирането на дейности, които наистина ви харесват и можете да се придържате към тях. Интегрирането на няколко благоприятни за мозъка навици може да промени доколко добре работи мозъкът ви днес, утре и години по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com