Учени разкриха какво се случва с мозъка ни, когато прекалим с кафето

17808
Учени разкриха какво се случва с мозъка ни, когато прекалим с кафето
Снимка: Pexels

Малко от нас могат да си представят деня си без да изпият поне една чаша кафе. Напитката е не само вкусна, но и помага за преодоляване на сънливостта, зарежда с енергия, подобрява настроението и изостря сетивата ни. Освен това облекчава храносмилателните проблеми, тъй като подпомага метаболизма и ускорява отделителните процеси. Но освен ободряващ, тя може да има и пагубен ефект върху мозъка ни.

Как напитката влияе на мозъка ни?

Кофеинът е психоактивен агент и стимулант, който ускорява мозъчната дейност. Той блокира аденозиновите рецептори, които причиняват сънливост и в същото време повишава секрецията на допамин, отговорен за чувството на удоволствие. По този начин подобрява нашите интелектуални способности и концентрация. Проучванията са доказали, че той подобрява качеството на паметта. Освен това благодарение на него се подобряват различни аспекти на мозъчната функция, включително настроение, време за реакция, бдителност, внимание, способност за учене и цялостна умствена функция.

Разбира се, необходима е умереност. Пиенето на кофеинови напитки в много големи количества има обратен ефект – предизвиква нервност и раздразнение. Идеалната доза е максимум 500 mg кофеин или 3-4 чаши кафе на ден.

Ново проучване от Университета на Южна Австралия показва, че твърде много кофеин може да навреди на мозъка. В най-мащабното по рода си проучване учените са установили, че високата консумация на кофеиновата напитка е свързана с по-малък общ обем на мозъка и повишен риск от деменция.

Лекар: Кафето е най-опасно за хората с тези професии

Проучването оценява ефекта на напитката върху мозъка сред 17,7 хиляди души. Учените установяват, че тези, които пият повече от шест чаши от нея на ден, са изправени пред 53% повишен риск от деменция. Ръководителят на изследването Кити Фам подчертава, че научният труд дава важна информация за общественото здраве.

В много страни по света са проведени множество проучвания за връзката между консумацията на напитката и развитието на болестта на Алцхаймер и деменция. Те показват, че ежедневната консумация на около три чаши от тази ароматна напитка намалява риска от по-късно разболяване с 60%. Нещо повече, кофеинът може също да потисне този процес при възрастни хора, които вече имат проблеми с паметта. Не е известно как точно става това. Механизмът на действие е неизвестен. Но със сигурност помага да се забави развитието на болестта. 

Стимулиращият ефект на кофеина може да повлияе на качеството на съня ни по различни начини и този ефект е много индивидуален. Изследванията ясно показват връзката между дневния прием на кофеин и качеството на съня и дневната сънливост. В някои случаи пиенето на напитката през целия ден може да подобри съня. Всичко зависи от толерантността на дадено лице към това активно вещество.

Кофеинът е по-малко опасен за хората, които го използват редовно. Ситуацията е съвсем различна за тези, които от време на време пият кофеинови напитки. Нашата възраст и гени също могат да играят роля в това отношение.

Още: Колко кафе води до главоболие?

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com