5 основателни причини да ядете чесън

9698
5 основателни причини да ядете чесън
Снимка: Pixabay.com

В българската кухня традиционно обичат да добавят чесън към ястията. Но не всеки обича чесъна, някои дори ненавиждат миризмата му. Ако нямате отвращение към чесъна, считайте се за късметлии. Чесънът е много здравословен продукт и трябва да бъде включен в менюто. Най-много чесън се яде в Италия, Корея и Китай. Той също се използва активно в националната ни кухня. Има поне 5 причини, заради които трябва да ядете повече чесън.

1. Укрепване на имунитета

Това свойство на чесъна е едно от най -известните и изследвани. Въпреки че дори в миналото, нашите предци са консумирали чесън, за да се предпазят от настинки и вируси. Чесънът съдържа микроелементи, които буквално зареждат имунната система, карат я да работи и да се бори с вируси и инфекции от всякакъв вид. Ако искате чесънът наистина да засили имунната ви система, трябва да го включите в ежедневното си меню. Дори и да хванете вирус, за тялото ще бъде много по-лесно да се пребори с него.

2. Благоприятен ефект върху кръвното налягане и нивата на холестерола

Чесънът е богат не само на вещества, които се борят с вирусите. Ако го ядете редовно, нивото на кръвното ви налягане ще се стабилизира. Само няколко скилидки в чинията - и ползите за тялото ще бъдат огромни. Не само е полезно за пациенти с хипертония да ядат чесън, но и за тези, които трябва да контролират нивата на холестерола си.

3. Антинеопластично действие

Това действие на чесъна може да предизвика фурор в лечението на рак. Учени от Китай са стигнали до заключението, че използването на тази подправка намалява риска от тумори. Екстрактът от чесън, който отлежава известно време, е особено полезен. Пресният екстракт действа малко по-малко, но в процеса на накисване се появяват вещества, които са много полезни в борбата с рака.

4. Поддържане на нивата на глюкозата

Друго китайско проучване кара учените да заключат, че само две седмици редовна консумация на подправката понижава нивата на глюкозата. Ако сте изложени на риск от диабет или искате този проблем никога да не се появи, включете чесъна в менюто си.

5. Антиоксидантен и анти-ейдж ефект

Друга полза за здравето на чесъна е, че той е страхотен антиоксидант. Съдържа вещества, които допринасят за елиминирането на вредните токсини, неутрализират действието на свободните радикали. Вярно е, че това действие се активира по време на процеса на смилане. Изстискайте чесъна през преса, нарежете или счукайте.

Има и противопоказания, които не бива да се забравят, защото чесънът е много пикантен. Ако имате стомашни проблеми, гастрит под каквато и да е форма, язва, панкреатит, холецистит - това е причина да внимавате с чесъна. Но ако нямате, а просто не обичате аромата на чесън след хранене, с това е много лесно да се справите. Не можете да дъвчете чесън, пийте го като хапче - като го нарязвате на филийки. Пийте го с вода и не мислете за неприятната миризма.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com