5 плода, които вредят на фигурата повече от сладкишите

25904
5 плода, които вредят на фигурата повече от сладкишите
Снимка: iStock

Напоследък се появиха модни плодови диети, които обещават бързо сваляне на килограми. Но толкова ли е безвредно голямото количество плодове в ежедневното меню и как подобни диети могат да повлияят на фигурата?

В разумни количества плодовете са полезни и необходими за нашето тяло. Но не забравяйте, че всички плодове съдържат в една или друга степен фруктоза. Фруктозата е същият бърз въглехидрат като глюкозата.

Глюкозата се превръща в гликоген, който се съхранява в мускулите и черния дроб. Но всъщност при голям прием на фруктоза в тялото част от нея се превръща в глюкоза, а част остава под формата на фруктоза, която сама по себе си не се използва никъде и може да се усвоява само от черния дроб.

И тази част от фруктозата, която не се е превърнала в глюкоза, се превръща в мазнини, които се отлагат основно в областта на корема и кръста. Ето защо прекомерната консумация на плодове, особено сладки, води до затлъстяване.

Плодовете, които никога не трябва да консумирате заедно

Да, можете да отслабнете с плодова диета. Но за това трябва да се спазва калориен дефицит и при такава загуба на тегло се губи мускулна маса и се увеличава мастната маса, което в крайна сметка не е много полезно за здравето. Нормата на консумация на плодове за възрастен е 1-2 порции на ден. Ако отслабвате или имате здравословни проблеми (например диабет), тогава е по-добре да замените плодовете със зеленчуци.

Кои плодове са най-опасни за фигурата?

1. Грозде

Съдържанието на захар е най-малко 15%, тоест в малка чепка грозде най-малко 4 чаени лъжички захар. Яденето на голямо количество грозде дневно може да бъде вредно за здравето.

Но е неразумно напълно да изключите гроздето от диетата си, тъй като то съдържа голямо количество хранителни вещества, включително ресвератрол (особено червеното грозде), който е един от най-мощните антиоксиданти и има положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система.

2. Банан

Презрелите банани са опасни за фигурата, особено ако ги ядете няколко пъти на ден. 1 банан съдържа приблизително 250 kcal. Но има и много калий, магнезий, пектин. Бананът е полезен за сърцето, помага за премахване на отока. Безопасното количество е 1 банан на ден, за предпочитане сутрин. Още по-добре, ако изберете неузрели банани, те съдържат устойчиво нишесте, което е полезно за чревната микробиота, а също така има по-малко захар от зрелите банани.

Тези плодове са най-добрият чистач на холестерола от артериите

3. Диня

Най-летният плод. И като че ли в него няма много захар (само 7%), но като се има предвид колко диня се изяжда наведнъж, става ясно, че в крайна сметка се получава много повече от дневната доза.

4. Манго

По калории и съдържание на захар се доближава до гроздето. Но е много полезен, съдържа много витамин С, витамини А, Е, група В. Безопасно е да се яде ½ малко или ¼ голямо манго.

5. Авокадо

Много е полезно за отслабване, тъй като съдържа не само мононенаситени мастни киселини, но и много фибри. Въпреки това, то има много високо съдържание на калории (160 kcal на 100 g), така че трябва да се консумира умерено.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Еликсир на здравето: 5 най-здравословни сока според диетолозите

4 знака, че ще срещнете бъдещия си партньор през 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com