7 навика, свързани със съня, които застрашават живота ви

3558
7 навика, свързани със съня, които застрашават живота ви
Снимка: iStock

Здравословното остаряване и дълголетие не могат да бъдат постигнати, ако не спите добре. И дори на пръв поглед безобидни навици, като тичане преди лягане или заспиване с включен телевизор, могат сериозно да застрашат здравето ви и да съкратят живота ви.

Според проучване, публикувано в Annals of Behavioral Medicine, дори един лош сън за осемдневен период на проучване повишава раздразнителността, агресията и чувството на самота при участниците в проучването. Освен това те са имали проблеми със стомашно-чревния тракт, горните дихателни пътища, а също така съобщават за болки в тялото.

Какво тогава ще се случи с тялото ви през годините на лош сън? Рискът от опасни хронични заболявания, като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и депресия, се увеличава. Експертите идентифицират седем лоши навика, които ви пречат наистина да спите достатъчно.

Лоши навици, които пречат на съня

Алкохол преди лягане

Проучванията разглежда как различните нива на консумация на алкохол могат да повлияят на качеството на съня. Оказва се, че повече от две напитки за мъже и повече от едно питие за жени, изпити през нощта, намаляват качеството на съня с 39%.

Вредно ли е прекаленото спане?

Спорт за през нощта

Получаването на добра тренировка е важно, но е най-добре да избягвате всяка изтощителна тренировка преди лягане. Интензивните дейности като бягане, високоинтензивни интервални тренировки или скачане на въже повишават телесната температура и стимулират нервната система, която пречи на съня.

Късно заспиване

Ако често пренебрегвате режима и заспите няколко часа по-късно, отколкото вече трябва да спите, вие се лишавате от качествен сън, особено ако трябва да се събуждате рано. Липсата на качествен сън води до множество здравословни проблеми, които застрашават дълголетието .

Гледане на телевизия или използване на телефона преди лягане

Много хора не могат да спят без да гледат телевизия или да превъртат любимите си емисии в социалните мрежи. Това обаче не е редно да се прави. Мелатонинът е хормон на съня и неговото производство се влияе от светлината. Електронните устройства имитират светлината, излъчвана от слънцето, което влияе върху производството на мелатонин. В резултат на това мозъкът получава сигнал, че все още е възможно да остане буден. Учените препоръчват да спите в напълно тъмнина, за да намалите риска от хронични заболявания, които съкращават живота.

Спане с възглавница между краката - полезно ли е?

Късно хранене

Тялото се нуждае от време, за да смила храната. Едно е да се насладите на обилна вечеря, а друго е да преядете няколко минути преди лягане. В резултат на това може да откриете, че тялото реагира на такъв лош навик с киселини.

Без график за сън или неговите прекъсвания

Придържането към редовен график за сън ще ви улесни да се събудите и да заспите. В същото време не можете да го нарушавате през уикендите и празниците, колкото и да искате.

Късно пиене на кафе

Кафето в умерени количества насърчава дълголетието. Но ако го пиете вечер или дори през нощта, можете да навредите на съня си. Кофеинът може да се задържи в тялото от шест до осем часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com