8 признака, че в дома ви има опасност

14312
8 признака, че в дома ви има опасност
Снимка: iStock/Guliver

Дори и редовно да почиствате и следите всичко в дома ви да е изрядно, едва ли подозирате, че дори най-безопасните навици могат да се превърнат в заплаха за здравето ви и това на вашите близки.

Проверете дали тези признаци на опасния дом се крият и у вас.

Ако се окаже така, препоръчваме ви незабавно да ги промените, ако искате всичко със здравето ви да е наред.

Влага в дома ви

Въздухът в апартамента не може да бъде напълно сух - влагата се смесва с него, когато вземаме душ, готвим и просто дишаме. Но високата влажност (например с прекомерно използване на овлажнители) може да предизвика разрастване на мухъл и гъбички.

Тези микроорганизми обичат да се заселят на скрити места, където трудно се откриват. Спорните гъби, които навлизат в тялото през дихателните пътища, могат да причинят кашлица, хрема, сълзене и в някои случаи неприятни кожни реакции.

Не чистите вентилацията си

Не сте само вие, ако вече не си спомняте последния път, когато погледнахте вентилационните отвори. А всъщност те съдържат тонове прах. Същото важи и за въздуховодите в климатиците. Ако техниката не е почистена, тя може да се превърне в котел с болести.

Разберете, с какво опитните домакини почистват дървената ламперия, така че да изглежда като нова

Бактерии, вируси, спори от гъбички - всички те се вкореняват във влажна и топла среда. Някои от микроорганизмите, например бактериите от род Legionella, могат да причинят тежка пневмония, понякога с фатален изход.

Използвате опасни препарати

По-евтино - не означава по-добре. Чрез закупуване на неизпитани домакински химикали със съмнителен състав, рискувате да си навлечете болести като астма, алергии и дори рак.

Особено внимание трябва да обърнете на спрейовете. Когато впръсквате от тях, то вие също вдишвате от съдържанието им и то влиза в тялото ви през дихателните пътища, отравяйки тялото ви с опасни токсини.

Рядко бърсане на прах

Мокрото почистване веднъж седмично може да не е достатъчно. Прахът е силен алерген. Позволявайки ви да се натрупа, рискувате здравето на близките си.

Според учените 35% от домашния прах се състои от минерални частици, 12% текстилни и хартиени влакна, 19% от кожните клетки, 7% от полен и 3% от саждите и от дима. Произходът на останалите 24% не е установен.

Рядко сменяте спалното бельо

Спалното бельо натрупва вируси, спори от гъсти гъби, бактерии и други патогени.

Смяна на спално бельо е хубаво да бъде колкото е възможно по-често - поне веднъж седмично при топло време и 2 пъти месечно през студения сезон. Не се поддавайте на мързела. Добре е и да гладите спалното бельо.

Рядко почистване под масивните мебели

Редовно ли почиствате дома си? Похвално е, ако това е така, но, ако не местите мебелите, целият ефект на почистването се свежда до нищо.

Вижте къде в супермаркета се намират най-евтините стоки

Основната цел на супермаркетите е да ни накарат да оставим повече пари в тях. Служат си с различни трикове, за да ни манипулират и да н...

Опитайте по някакъв начин да погледнете зад рамката на леглото или да проверите мястото зад шкафа. Едва ли гледката ще ви изненада приятно.

Позволявате на домашните любимци да спят в леглото ви

Ние всички ги обичаме. Пухкавите приятелчета носят толкова много уют и топлина в живота ни. Но те не трябва да се допускат в леглото. Дори и при най-внимателната грижа, в леглото с животното влизат мръсотия, паразити и насекоми. А не забравяйте, че алергията към козина може да се прояви на всяка възраст.

Пазите прекалено много вещи

Многобройни възглавници, стари списания и вестници, фигурки и сувенири - всичко това събира прах като лишава дома ви от свежест и чистота. По-добре се отървете от всичко излишно или просто го сложете в кутия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com