Ако киселото зеле е пресолено - още днес ТРЯБВА да направите това

16804
Ако киселото зеле е пресолено - още днес ТРЯБВА да направите това
Снимка: iStock

Можете да спасите домашното кисело зеле с няколко полезни трика за извличане на солта от киселото зеле.

Предвидливите любители на домашната храна вече имат честта да жънат „плодовете“ на своя навременен труд като се радват на готовата си тазгодишна реколта от кисело зеле. Дали в манджичка или на слатака, то е зимна кулинарна компания на българина и се впряга в множество народни рецепти. Но не всеки е майстор на киселото зеле. Ако не сте доволни от крайния резултат, не бива да изпадате в себеобвинения или да хокате близките за неправилни съвети или неадекватна намеса в направата на зимнината. Особено що се отнася до солеността на киселото зеле. На всеки се случва.

От какво зависи пресоляването на киселото зеле? Може да сте спазили пропорциите идеално и накрая зелето пак да е по-солено от необходимото. Това се дължи на вида сол, който сте използвали, специфичната ѝ соленост, наличието на други продукти (цвекло за багра или домати, чушки и моркови) в бидона, големината на зелките, температурата, при която е ферментирала зимнината, дори наличието на пряка слънчева светлина. Както гласи народната поговорка „Сол лесно се добавя, но мъчно се отнема от храната“. При пресоленото зеле също се появява въпросът как да се премахне натрапчивата соленост.

Зелето е твърде солено, но още не е готово. При опит на саламурата има възможност да ви се стори прекалено солена. Но все пак това е зелев сок, а не самото зеле. За да се убедите в заключението си, опитайте зелето. Ако се окаже, че наистина солта е повечко, но продукцията още не е в етап на готовност, можете да използвате следния трик. Отсипете около 1/5 от саламурата и на нейно място долейте неосолена вода. След седмица опитайте вкуса отново. Знайте обаче, че в този случай ще се удължи „втасването“ на зелето. Ако пак се окаже твърде солено, имате право на още един опит. След него вече би трябвало зимнината да е добре на вкус.

Готовото кисело зеле е пресолено. В този случай можете да използвате хитринка, прилагана от поколения. Пуснете в бидона няколко надупчени с вилица моркова. Те имат свойството да попиват солта. Към тях можете да добавите и зелени домати, ако успеете да си намерите. Твърде вероятно е да станат с времето прекалено солени, но пък можете да се окажете с допълнително количество туршия по неволя. Все пак крайната цел ще бъде постиганата – зелето ще е по-малко солено от преди.

Киснене и миене спасяват киселото зеле от излишната сол. Ако зелето ви трябва за готвене на сарми или зеле с месо, но се притеснявате, че солеността му е прекомерна и ще направи ястието твърде солено, извадете зелката няколко часа по-рано от саламурата, поставете в тенджера и залейте с хладка вода. Оставете да кисне, след това измийте. После залейте с втора вода и кипнете. След 2 минути варене солеността ще избяга във водата.

Пресолено кисело зеле за салати. Тук ще ви се наложи да измиете киселото зеле на ръка под течаща хладка вода, защото евентуално кипване би развалило приятната хрупкавост на ферментиралия зеленчук. След нарязване поръсете с малко черен пипер – той потиска усещането за соленост. Покапване с мазнина – зехтин или олио също ще допринесе. Все пак никак не е полезно да се прекалява със солта, така че внимавайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията

Ето кои са най-харесваните зодии - любимците на всички

Кои фактори намаляват ефективността на лекарствата за високо кръвно налягане?

Тези ядки подобряват сърдечното здраве и контролират кръвната захар

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com